ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ / ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 20.01.2017 Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Από σήμερα 20.01.2017 έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μέσω της εφάρμογής του ΥΠΕΚΑ (www.ktimanet.gr) όπου αποτυπώνεται ο χαρακτήρας (Δάσος, Δασική Έκταση ή Μη) των εκτός Σχεδίου Πόλεως εκτάσεων  και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο χαρακτήρας προκύπτει, από την κατάσταση του τεμαχίου (Δάσος ή μη) σε δύο χρονικές στιγμές: 1945 και 2007-09. Μέσω της δημοσιότητας του δασικού χάρτη, παρέχεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να λάβει γνώση του περιεχομένου του και να αμφισβητήσει, το χαρακτήρα ή τη μορφή ή/και τη θέση εκτάσεων που έχουν αποτυπωθεί σε αυτόν, με την υποβολή αντίρρησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

H προθεσμία για την υποβολή αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 60 ημερολογιακές ημέρες (και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού), χωρίς να προβλέπεται από το Νόμο η δυνατότητα για οποιαδήποτε παράταση.

​Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 

Τεμάχιο που το 1945 ήταν δάσος και στις αεροφωτογραφίες του 2007-09 εμφανίζεται ως αγρός, στο δασικό χάρτη θα έχει την ένδειξη ΔΑ (Δάσος το 1945, Άλλο το 2007-09), ορίζεται ως εκχέρσωση και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία από τη Δασική Υπηρεσία ή εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου δύναται η εξαγορά της κυριότητας ή της νομής του τεμαχίου, η οποία και μεταβιβάζεται.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Οι πολίτες της Π. Ε. Κοζάνης μπορουν να απευθυνθούν στους επιστήμονες Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς και Δασολόγους της περιοχής τους, να διερευνήσουν την κάθε περίπτωση της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας τους και να λάβους τις απαιτούμενες συμβουλές για τις διαδικασίες αντίρρησης, παραχώρησης ή εξαγοράς.

 

Για τον ΠΣΔΑΤΜ , Δυτ. Μακεδονίας,

Ο πρόεδρος

Τζίτζικας Γεώργιος,