Εμφάνιση μινγκ (θηλαστικό γουνοφόρο ζώο) μέσα στη πόλης της Καστοριάς σημειώθηκε χθες 20-10-2020 και συγκεκριμένα στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς που βρίσκεται κοντά στη λίμνη της πόλης, προκαλώντας αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, όταν διαπιστώθηκε η παρουσία τους στο χώρο από το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, περιστατικό για το οποίο το διδάσκον προσωπικό ενημέρωσε την Π.Ε. Καστοριάς.

Η Π.Ε. Καστοριάς ακολούθως απευθύνθηκε για το φαινόμενο στη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία και επιλήφθηκε του θέματος, πραγματοποιώντας άμεσα αυτοψία στο χώρο του Γυμνασίου.

Τηρώντας τη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS, τοποθετήθηκαν στο χώρο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς παγίδες για τη σύλληψη των μινγκ, ενέργεια η οποία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός εξ αυτών και τη μεταφορά του κατόπιν στο χώρο του Φυτωρίου της Διεύθυνσης Δασών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS (LIFE18NAT/GR000430), το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και πληροφοριών για τα θηλαστικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τις δράσεις του προγράμματος που υλοποιείται στην περιοχή και τη συμπεριφορά των μινγκ, ενημέρωσε το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών με αφορμή το περιστατικό, δίνοντας παράλληλα οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης, σε μια νέα εμφάνιση των ζώων στο χώρο του Γυμνασίου.