Η νέα διαδικτυακή πύλη για τα θύματα της  σεξουαλικής-εξουσιαστικής βίας που έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αναφέρεται στα πολλαπλά θύματα σε διάφορους χώρους και στους εργασιακούς. Στο παρόν δημοσίευμα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την εξουσιαστική βία που ασκείται εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένους χώρους χωρίς να εφαρμόζεται ο υπαλληλικός κώδικας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για την επιλογή Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Προστασίας Δασών της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς. Επιλέχθηκε υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων-Γεωπονίας, παρόλο που στη Διεύθυνση της Καστοριάς υπηρετούν υπάλληλοι ΠΕ Γεωτεχνικών-Δασολόγων οι οποίοι διαθέτουν τόσο τα επιστημονικά, όσο και τα ουσιαστικά αντικειμενικά προσόντα που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει κάποιος για την επιλογή προϊσταμένου στην ανωτέρω θέση ευθύνης.

Πρόσφατα η  ίδια ομοσπονδία αναφέρεται στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Δ/νση Υδάτων Ηπείρου λόγω της συνεχιζόμενης και ανεξέλεγκτης αυταρχικής συμπεριφοράς της Αν. Προϊστάμενης της Δ/νσης. «Οι συνάδελφοι στη Δ/νση Υδάτων Ηπείρου αντιδρούν για σοβαρά ζητήματα της Υπηρεσίας» αναφέρει το Δ.Τ. Δεν περιμένουμε καμία δικαίωση των συναδέλφων από τη Διοικητική-πειθαρχική διαδικασία που «προφητεύει» η ίδια η Αν. Προϊσταμένη της Δ/νσης στην επιστολή της καθώς πληροφορούμαστε ότι η διενέργειά της θα γίνει από Υπηρεσιακούς παράγοντες «φίλα προσκείμενους» στον Συντονιστή οπότε είναι γνωστό εκ των προτέρων και το αποτέλεσμά της!!! Το λιγότερο που περιμένει κανείς είναι να επαναληφθεί για ακόμη μία φορά η αγαπημένη πρακτική του εν λόγω Συντονιστή και των «αρεστών» του και να απομακρυνθούν ή να τιμωρηθούν οι συνάδελφοι που σηκώνουν ανάστημα και αντιστέκονται σε πρακτικές εκφοβισμού και απαξίωσης των ίδιων και της Υπηρεσίας τους.

Ε λοιπόν και στη Διεύθυνση Υδάτων της Δυτικής Μακεδονίας κάτι ανάλογο συμβαίνει μετά από δύο μάλιστα προσφυγές για τη θέση της προϊσταμένης. Μάλιστα και εδώ τηρείται μια ακόμα πρακτική που ακολουθείται σε διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης. Τοποθετείται μια αναπληρώτρια προϊστάμενος (πλέον 450 ευρώ) που δεν είναι τμηματάρχης και παράλληλα και μια ακόμη προϊστάμενος τμήματος (πλέον 350 ευρώ). Υπάλληλος που έκανε προσφυγή, άλλαξε πόστο μετά από απόφαση Συντονιστή. Άραγε θα έχει ανάλογη τύχη και η δεύτερη υπάλληλος ;

Οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες που αναγκάζουν υπαλλήλους να παραιτούνται επειδή δεν ακολουθούν τις άνωθεν εντολές όπως συμβαίνει σε δασαρχείο της Ηπείρου, όπου μετά από ΕΔΕ και παρότι δικαιώθηκε και από το  ΥΠΕΣ και δικαστικά ο συντονιστής προχώρησε και σε δεύτερη. Στην πρώτη ζητούσε τη στέρηση του μισθού του πάνω από τρεις μήνες, στη δεύτερη είναι άγνωστη η ποινή. Και όλα αυτά επειδή δεν δέχτηκε να δώσει παράταση χρόνου υλοτομίας σε συγκεκριμένο συνεταιρισμό. Ο δασάρχης κινείται νομικά κατά των ψευδώς καταγγελλόντων, αλλά πρόσφατα υπέβαλε και την παραίτησή του, διότι δεν αντέχει άλλο.

Και σε άλλη διεύθυνση, υπάλληλος με χρόνια στο πόστο της  μετακινήθηκε σε άσχετη με το αντικείμενό της διεύθυνσης επειδή δεν υπάκουε το Μιχελάκη. Πάλι ο διενεργών την ΕΔΕ ήταν υπηρεσιακός επιλεγμένος από το συντονιστή  Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Ηπείρου και επιβλήθηκε ποινή στέρησης του μισθού του για δέκα μέρες. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας καταγγέλλει αυθαιρεσίες του συντονιστή που δεν υπακούει ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης  μετά από προσφυγή Τμηματάρχη της Δ/νσης Δασών Ν. Γρεβενών, ακύρωσε την απόφαση του συντονιστή, αλλά δεν πέρασε όμως ούτε μια βδομάδα, και ο κ. Μιχελάκης εξέδωσε άλλη απόφαση που όρισε την ίδια αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων, που ακύρωσε το ΥΠΕΣ.

Και στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα όπου τοποθετούνται οι αρεστοί και εκτοπίζονται οι υπόλοιποι. Όποιος αντιδρά διώκεται με πειθαρχικές διώξεις. Για όλους αυτούς τους υπαλλήλους λοιπόν υπάρχει η λύση #metoogreece.gr αφού το Υπουργείο Εσωτερικών μάλλον υπακούει στον κ. Μιχελάκη και όχι  το αντίθετο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Προκαταρκτική εξέταση στη Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας – Πλωτών φωτοβολταϊκών η συνέχεια – Νέα μόδα, μπιρ παρά για τους επενδυτές

Ο Βασίλης Μιχελάκης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο πολυμήχανος αδελφός του Κλεάνθης

Δεκάδες εταιρείες στήνουν φωτοβολταϊκά στην περιοχή Μάνα Νερού της Μεσσιανής – Πώς γίνονται οι εκτάσεις δασικές για να τοποθετηθούν οι σταθμοί