Συνάντηση των κατοίκων της Μεσιανής πραγματοποιήθηκε μέσα το Σαββατοκύριακο με τους επενδυτές να παρουσιάζουν εκ νέου τα προτεινόμενα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Μεταξύ αυτών η κατασκευή Φ/Β ισχύος 1ΜW, η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και οκτώ μόνιμες θέσεις εργασίας .Ενδιαφέρον έχει ότι στην συνάντηση αυτή ήταν μόνο κάτοικοι της Μεσιανής και όχι των υπόλοιπων χωριών .Επίσης το σενάριο αυτό με τα ανταποδοτικά οφέλη αφορά τις ήδη εγκριθείσες θέσεις των έργων και μέσα στο δάσος, για το οποίο γίνεται λόγος τόσο διάστημα . Τα ανταποδοτικά αυξήθηκαν για κάποιους λόγους όταν από τον κ. Χρήστο Πετρόχειλο ,Γενικό Διευθυντή της εταιρείας kIEFER TEK είχε προταθεί στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων ένα κοινοτικό πάρκο, κάποιες θέσεις εργασίες και 1 Φ/Β που θα καλύπτει τις ανάγκες των ΤΟΕΒ Βαθυλάκκου, Μεσιανής και Ροδίτη με αντισταθμιστικά σε επιμέρους τοπικές κοινότητες.

Αν τελικά πάντως μεταφερθούν τα 85 Φ/Β σε άλλη κοινότητα όπως του Ροδίτη, προφανώς και τα παραπάνω δεν θα ισχύουν .Στο Ροδίτη γίνονται συζητήσεις για 250 στρέμματα , σε δημοτική έκταση για την οποία θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων. Μετά λοιπόν και το μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου με τους νομικούς του επί του θέματος αξίζει να παρακολουθήσουμε ποια θα είναι η θέση του . Όταν ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, μιλούσε στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων για προσπάθεια ακύρωσης των αποφάσεων και ένα κολοσσιαίο έργο με το πρόσχημα των περισσότερων με δυσανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αφού πέρα από το Ροδίτη υπάρχουν ακόμα συζητήσεις για 600 στρέμματα στην Κοιλάδα και άλλα 25 στρέμματα στα Λεύκαρα. Το δάσος ακόμα δεν σώθηκε, όταν τα κατά τα άλλα άκρως ελκυστικά ανταποδοτικά των επενδυτών μιλούν και για αυτό. Αλήθεια πώς φαντάζει το αύριο όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι που αγωνίζονται για το δάσος τους δελεάζονται για να φυλάνε αύριο τα Φ/Β των επενδυτών, καθαρίζουν τα καθρεφτάκια και ξεχορταριάζουν την περιοχή ; Το Μάνα Νερού είναι ένα παράδειγμα όπως οραματίζονται κάποιοι την πράσινη ανάπτυξη του τόπου μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες στην θέση Μάνα Νερού της Μεσιανής-Συζητήσεις για ανταποδοτικά

 

Χρήστος Πετρόχειλος: Αν σταματήσει το έργο θα ζητήσουμε διαφυγόντα κέρδη – Δεν έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε εκβιαστικά κάτι