Κυριακή 27 Αυγούστου, 7 μμ, καφέ Splendor.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Πτολεμαΐδας καλεί σε ανοιχτή συνάντηση τον κόσμο , τους φορείς και τις κοινωνικές συλλογικότητες της περιοχής την Κυριακή 27 Αυγούστου, με θέμα την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης ενάντια στον  φασισμό, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγματα εφόδου νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Ο φασιστικός κίνδυνος έχει επανεμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες, όπως έδειξε κι η δολοφονική επίθεση ακροδεξιών (με την ανοχή της αστυνομίας, ως είθισται) στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σε αρκετές χώρες έχουν κατακτήσει εκλογικά τη δεύτερη και τρίτη θέση (πχ Γαλλία, Ολλανδία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) και διεκδικούν ακόμα και την πρώτη θέση, προσπαθώντας να λανσάρουν ένα πιο «καθωσπρέπει» προφίλ, πάντα όμως σπέρνοντας το ρατσιστικό, εθνικιστικό και μισαλλόδοξο δηλητήριό τους. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή περιόρισε την εγκληματική δράση της ως επακόλουθο της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε στελέχη της μετά από τη δολοφονία του Π.Φύσσα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που φυλακίζουν χωρίς στοιχεία για μήνες και χρόνια αθώους, όπως τον Τάσο Θεοφίλου και την Ηριάννα Β.Λ, η δίκη της ΧΑ εξελίσσεται προκλητικά αργά, παρά την πληθώρα στοιχείων που αρκούν για να κλείσουν τον σκληρό πυρήνα της στη φυλακή για πολλά χρόνια.  Τα στελέχη της ΧΑ κυκλοφορούν ελεύθερα και προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τα τάγματα εφόδου , όπως δείχνουν οι πρόσφατες επιθέσεις σε ντόπιους, μετανάστες-πρόσφυγες και Ρομά ( στα κεντρικά γραφεία της Λεωφόρου Μεσογείων, τον Ασπρόπυργο, το Μενίδι, το Ίλιον, το Σχιστό και αλλού ), αλλά και οι προκλήσεις τους εντός Κοινοβουλίου (πχ  χειροδικία κατά του -Νεοδημοκράτη!- Δένδια) και δικαστηρίων (πχ τρομοκρατία μαρτύρων κατηγορίας, υβρεολόγιο , απειλές κλπ). Δημοσκοπικά δε, η ΧΑ δείχνει να διεκδικεί την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές…

Ο φασισμός έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφές και μάσκες, αλλά σε γενικές γραμμές έχει σταθερά χαρακτηριστικά: έρχεται πάντα για να απενοχοποιήσει τους πραγματικούς υπαιτίους για τα δεινά της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας , αναζητεί εξιλαστήρια θύματα,  στοχοποιεί  αρχικά «κάποιες» μειονότητες  (παλιότερα τους εβραίους, σήμερα τους μουσουλμάνους) και στη συνέχεια στοχοποιεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας με στόχο να καταργήσει (μέσω εκλογών ή και χωρίς αυτές) κάθε δημοκρατία κι ελευθερία, επιβάλλοντας δικτατορίες και μιλιταριστικά καθεστώτα τυφλής υποταγής κι εξόντωσης κάθε διαφορετικότητας.

Βασισμένοι τόσο στα σημερινά διεθνή δεδομένα όσο και στην ιστορία, θα ήμασταν ασυγχώρητοι, αν αφήναμε τα δημοκρατικά κι αντιφασιστικά αντανακλαστικά μας να ατροφήσουν ή να επαναπαυτούμε ότι οι θεσμοί της δικαιοσύνης, διόλου αδέκαστοι όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις,θα αντιμετωπίσουν το φασισμό από μόνοι τους…

Επειδή οι φασιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και διεθνώς  το μέλλον που θα -ήθελαν να- επιφυλάσσουν για πολλούς και πολλές από μας είναι αυτό του Π.Φύσσα,  επειδή οι απλοί άνθρωποι έχουμε κοινά προβλήματα και πολλά που μας ενώνουν  ανεξαρτήτως χρώματος κι εθνικότητας, εμφάνισης, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικής προτίμησης,  επειδή αν δεν υπήρχε το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα θα είχαμε θρηνήσει πολλούς Π. Φύσσες ακόμα,  4 χρόνια μετά δεν ξεχνούμε, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και γιγαντώνουμε την αντίθεση στις ιδεολογίες του μίσους.

Η πρόταση είναι να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με αφορμή τη μαύρη επέτειο, που εφόσον έχει επιτυχία μπορεί να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Η επιτυχία του βεβαίως θα εξαρτηθεί από το πόσοι άνθρωποι, φορεί ς και συλλογικότητες θα πλαισιώσουν την προσπάθεια.

Σας καλούμε σε συζήτηση την Κυριακή 27 Αυγούστου, στην καφετέρια Σπλέντορ, ώρα 7 μμ. ..

Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό Πτολεμαΐδας