Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Στην τηλεοπτική εκπομπή «επί παντός» της Δευτέρας 01-03-2021 του τοπικού σταθμού ΤΟΡ Κοζάνης, μεταξύ άλλων, αναφερθήκατε με επιτιμητικές αιχμές εμμέσως, πλην σαφώς, για το άτομό μου αναφορικά με τις απόψεις μου…

…τόσο για την αξιοποίηση των νερών του εγκαταλειμμένου μεταλλείου αμιάντου (ΜΑΒΕ) στο αρδευτικό Καμβουνίων, όσο και για τη διαχρονική στάση μου στο θέμα του χώρου υγειονομικής ταφής αμιαντούχων απορριμμάτων (ΧΥΤΑΜ) στο χώρο των ΜΑΒΕ. Επειδή καθ΄ όλη την επαγγελματική και τη γενικότερη διαδρομή μου εξέφραζα ευθέως τις απόψεις μου δημόσια και διατηρώ τη στοιχειώδη ευθιξία που πρέπει να διακρίνει όλους μας και ιδιαίτερα όσους υπηρετούν σε διακριτές θέσεις της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας, σας απευθύνω την παρούσα ανοιχτή επιστολή προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα προαναφερθέντα θέματα. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τα πραγματικά δεδομένα.

1Επί δημαρχίας του κ. Κωνσταντόπουλου Β. στον Δήμο Σερβίων – Βελβενδού, ενόσω ήσασταν βουλευτής συμπολίτευσης του ελληνικού κοινοβουλίου, η ΔΕΗ ΑΕ είχε υπογράψει κατ’ αρχήν συμφωνία με το Δήμο και είχε αναλάβει τη δέσμευση διάθεσης συνολικά δύο (2) εκ. ευρώ για το ξεκίνημα του αρδευτικού Καμβουνίων με νερό από τη λίμνη Ιλαρίωνα, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης εκπόνησης της σχετικής μελέτης του υπόψη έργου. Δυστυχώς, στην πορεία ατόνησε το ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου και η συμφωνία εξέπνευσε άδοξα το 2017.

1.1. Σε επιστολή μου για το αρδευτικό Καμβουνίων στο δημοσιογράφο κ. Αγραφιώτη Μιχ., που δημοσιεύτηκε στο mikrovalto.grστις 24 ΣΕΠ 2014, κι όχι μόνο– σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας από τον νεοεκλεγέντα τότε προκάτοχό σας κ. Καρυπίδη Θ.- μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «…-Η ένταξη του μεταλλείου των ΜΑΒΕ στο αρδευτικό των Καμβουνίων θα αποτρέψει οριστικά την μετατροπή του μεταλλείου σε χώρο αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων, όπως, ίσως επιθυμούν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, εάν κρίνουμε από το γεγονός των περιοδικών αναφορών που βλέπουμε στο διαδίκτυο. 4) Η εγκατάσταση και λειτουργία του αρδευτικού των Καμβουνίων αποτελεί την έσχατη ευκαιρία και το βασικότερο όρο για την επιβίωση των εναπομεινάντων κατοίκων της περιοχής, γιατί όχι και την επιστροφή κι άλλων ιδιαίτερα των νέων. Θα παράσχει τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να ορθοποδήσουν οικονομικά μετά τη λαίλαπα από την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΜΑΒΕ καθώς και την υποτυπώδη, αναιμική κι ως ένα σημαντικό βαθμό ανορθόδοξη μεταλλευτικά λειτουργία των λατομείων μαρμάρου Τρανοβάλτου μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Ως καταγόμενος από το Μικρόβαλτο γνωρίζω από πρώτο χέρι τις πραγματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην περιοχή, θεωρώ δε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα στη χώρα μας να «στραγγίσει» τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής και να τους κατευθύνει σε άλλες περιοχές. Στην προκειμένη δε περίπτωση τα υπόγεια και μετεωρικά νερά της περιοχής, που συγκεντρώνονται στο μεταλλείο των ΜΑΒΕ, αποτελούν σημαντικότατο οικονομικό πόρο για αξιοποίηση στο αρδευτικό των Καμβουνίων, που μπορεί και πρέπει, πλέον, να υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα μετά την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα.». Την ίδια άποψη διατηρώ και σήμερα, κ. Κασαπίδη, με ακόμη ισχυρότερη επιστημονική, τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση, ως αποτέλεσμα ειδικής διερεύνησης.

1.2. Από την ανάλυση των στοιχείων και την εκτέλεση ασφαλών συγκριτικών υπολογισμών για δεδομένη παροχή νερού και συνολικό συντελεστή απόδοσης της άντλησης, προκύπτει ότι η δραστηριότητα άντλησης νερών από το μεταλλείο αμιάντου (ΜΑΒΕ) με στάθμη νερού στο απόλυτο υψόμετρο περίπου +505μ. μέχρι τη δεξαμενή Μικροβάλτου στο υψόμετρο +750μ., είναι φθηνότερη κατά 40% τουλάχιστο, ως προς την αντίστοιχη από τη λίμνη Ιλαρίωνα (στάθμη νερού +365μ.) έως τη δεξαμενή Μικροβάλτου (+750μ.). Σημειώνεται πως το μήκος του αγωγού από ΜΑΒΕ προς τη δεξαμενή Μικροβάλτου ανέρχεται σε 2,3 χλμ., ενώ από τη λίμνη Ιλαρίωνα (περιοχή Λογγά Ελάτης) προς την ίδια δεξαμενή σε 10,3 χλμ. και με επιπλέον αντλήσεις μεταξύ των ενδιάμεσων δεξαμενών. Ακόμη, η άρδευση των εκτάσεων του Τρανοβάλτου μέσω ΜΑΒΕ-δεξαμενής Μικροβάλτου, είναι σε κάθε περίπτωση φθηνότερη τουλάχιστο κατά 25% της αντίστοιχης δραστηριότητας από τη λίμνη Ιλαρίωνα για παρόμοιους λόγους. Επιβάλλεται, επομένως, η διασύνδεση δεξαμενών και δικτύων των άμεσα γειτονικών περιοχών Μικροβάλτου και Τρανοβάλτου για την οικονομικότερη λειτουργία του αρδευτικού Καμβουνίων. Τονίζεται ότι στα τοπικά διαμερίσματα Ελάτης, Λαζαράδων, Φρουρίου, Τρανοβάλτου και Μικροβάλτου έχουν ολοκληρωθεί οι αναδασμοί των γεωργικών εκτάσεων πριν από δεκαετίες, υπάρχουν δηλ. οι απαραίτητες υποδομές πρόσβασης για την εγκατάσταση συστήματος άρδευσης των καλλιεργειών.

1.3. Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα των νερών του μεταλλείου των ΜΑΒΕ για αρδευτικούς σκοπούς, τούτο είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθεί με τη λήψη δειγμάτων νερού. Δευκρινίζεται ότι προτείνεται άντληση με διάταξη πλωτού αντλιοστασίου πάνω από το βαθύτερο σημείο του μεταλλείου (βάθος 23μ.), ώστε παρά τη διακύμανση της στάθμης του νερού από την άντληση να μη δημιουργούνται δίνες νερού που θα προκαλούσαν αναδεύσεις της ιλύος στον πυθμένα του μεταλλείου. Ωστόσο, εάν υπάρχουν αιωρούμενα στερεά αυτά είναι δυνατό να κατακρατηθούν με απλές φυσικές διεργασίες, γνωστές στους ειδικούς (υδρογεωλόγους, χημικούς μηχανικούς κ.α.) που ασχολούνται με τη διαχείριση των νερών των ορυχείων και ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ για δεκαετίες στην περιοχή μας.

Μετά τα πιο πάνω τεχνικά και οικονομικά δεδομένα παρέλκει να αναφερθεί ότι οποιοσδήποτε στη θέση σας κ. Κασαπίδη, θα έσπευδε ταχέως στη ΔΕΗ ΑΕ για να επανεργοποιηθεί η υλοποίηση της αρχικής δέσμευσης και θα προωθούσε την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου κι από άλλους πόρους, εάν επιθυμεί πραγματικά να αποτραπεί η πλήρης ερήμωση της περιοχής των Καμβουνίων. Σας θυμίζω ακόμη την καταστροφική πορεία και πολλαπλά αδιέξοδη κατάσταση που διαμορφώθηκε διαχρονικά από την ανορθόδοξη εκμ/ση των λατομείων μαρμάρου Τρανοβάλτου, την οποία υποθέτω ότι γνωρίζετε από την πολυετή βουλευτική σας θητεία, όταν ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μετά το 2008 οι σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου μεγαλούργησαν οικονομικά στρεφόμενες σε εξαγωγές προïόντων μαρμάρου.

2. Γνωρίζετε, ασφαλώς, κ. Κασαπίδη, την απόλυτη αντίθεσή μου στο θέμα του ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ, δεδομένου ότι από κοινού με τον γεωλόγο ΑΠΘ κ. Σταμούλη Κων/νο σας αποστείλαμε δύο(2) σχετικές επιστολές στις 26 και 31-01-2021, με συνημμένο το σχετικό επιστημονικό υποστηρικτικό υλικό, αντίστοιχα. Το θέμα αυτό ανέκυψε μετά από δική σας πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας, (800.000 τον. μικτού βάρους με επικαλύψεις) στο χώρο εκσκαφής του μεταλλείου, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του αν. Δ/ντή Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης κ. Γρίβα Κων/νου με ημερομηνία 23/11/2020, όπου μεταξύ άλλων προτείνεται αυτολεξί: «Διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ για το σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για τουλάχιστον 25 έτη, ώστε να μη επωμισθεί η Αυτοδιοίκηση το κόστος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και συντήρησης επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη επίβλεψη του χώρου. Στην συμφωνία αυτή υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των 8εκ € για την τελευταία φάση ολοκλήρωσης του έργου των ΜΑΒΕ με την καθαίρεση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στη σχετική Σύμβαση ανάθεσης της λειτουργίας ΧΥΤΑΜ είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται τα κόστη της ετήσιας συντήρησης των έργων (για τουλάχιστον 25 έτη) της περιβαλλοντικής παρακολούθησης και της απαραίτητης επίβλεψης του χώρου.». Ωστόσο, η πιο πάνω θεώρηση παραμελεί καταφανώς τα ακόλουθα:

2.1.Υπάρχει έντονη υδροφορία στα πετρώματα (σερπεντινίτες) του μεταλλείου, όπου σχηματίστηκε ευθύς αμέσως μετά την οριστική διακοπή λειτουργίας του (2000) λίμνη νερού όγκου τουλάχιστο 1,5 εκ. κ. μ. με στάθμη νερού περίπου στο +505μ. και πυθμένα του μεταλλείου στο +482μ.Το νερό της λίμνης αυτής ανανεώνεται αδιάκοπα, όπως προκύπτει από τις ορατές επιφανειακές εκροές σε απόσταση ~700μ. ΒΑ του μεταλλείου, σε υψόμετρο +493μ. στο «πόδι» των αποθέσεων αγόνων, σε σημείο με συντεταγμένες 40ο 05΄30.93΄΄Β και 21ο 51΄23.71΄΄Ε(Google Earth,17-10-2019) και από τον πυθμένα του μεταλλείου μέσω ρηγμάτων (διδακτορική διατριβή του ΠΑΝ. Β. ΚΑΡΚΑΝΑ, 1994, σχ. 4, 5, σελ. 157, 158, βλ. ΕΔΩ).

Η υδροφορία του μεταλλείου συνοδεύεται από υδραυλική επικοινωνία προς τους υποκείμενους καρστικούς ασβεστολίθους της περιοχής, οι οποίοι εκφορτίζονται μερικώς στις πολύ μεγάλης παροχής πηγές του υγροβιότοπου των Αναβρυκών (+292μ.), μόλις 2χλμ. βόρεια του χώρου εκσκαφής των ΜΑΒΕ. Η περιοχή των Αναβρυκών κατακλύζεται περιοδικά από νερά της λίμνης Πολυφύτου, ενώ οι καρστικοί ασβεστόλιθοι επεκτείνονται και επικοινωνούν υδραυλικά με τις πηγές ύδρευσης Γουλών, Ρυμνίου, Σερβίων και Κοζάνης (πηγές Νεράïδας +297μ). Σημειώνεται, ακόμη, ότι τα στραγγίσματα από την αποκατεστημένη απόθεση αγόνων του μεταλλείου οδεύουν κι αυτά στις πηγές των Αναβρυκών μέσω των καρστικών ασβεστολίθων. Επιπλέον, η ύδρευση της Θεσ/νικης γίνεται από τη λίμνη Πολυφύτου, πέραν των αρδευτικών χρήσεων σε εκτάσεις των Π.Ε. Κοζάνης και Ημαθίας. Για τούτο πρέπει να παρακολουθείται η ποιότητα των νερών των Αναβρυκών λόγω και της πρόσθετης επιβάρυνσης από τα στραγγίσματα της απόθεσης αγόνων.

2.2.Τα κυρίαρχα πετρώματα στην περιοχή παραχώρησης του μεταλλείου αμιάντου (τ. ΜΑΒΕ), που ανέρχεται σε 4.144 στρ., είναι σερπεντινίτες, απόλυτα εξαλλοιωμένα και ισχυρώς ρωγματωμένα πετρώματα, μέσα στους οποίους απαντά ο αμίαντος. Εκτιμάται ότι οι σερπεντινίτες της περιοχής των ΜΑΒΕ περιέχουν κατά βάρος 0,4 – 2% Cr2O3. Επισημαίνονται, ακόμη, τα υψηλά ποσοστά σε μαγνήσιο (Mg) στους σερπεντινίτες και σε ασβέστιο (Ca) στους ασβεστόλιθους.

2.3. Η έκταση των ΜΑΒΕ βρίσκεται στην έντονα τεκτονισμένη περιοχή επιρροής της προς ΝΔ επέκτασης του σεισμικού ρήγματος των Σερβίων με το γνωστό στο πανελλήνιο ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,6R στις 13-05-1995, με επίκεντρο μόλις 3 χλμ. ΒΑ του χώρου των ΜΑΒΕ. Το ενεργό σεισμικό ρήγμα των Σερβίων διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ , όπως απεικονίζεται στο συνημμένο χάρτη (συνεργασία του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου της Ferrara, Ιταλία), διέρχεται από την προτεινόμενη για ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα ήδη τεκτονισμένα πετρώματα σε μελλοντικές (βεβαιότατες) τεκτονικές κινήσεις θα διαρρηχθούν επιπρόσθετα, δρώντας έτσι καταλυτικά στην κατείσδυση των τοξικών υλικών της απόθεσης αμιαντούχων απορριμμάτων. Πρόκειται για τα τοξικά υλικά που θα προκύψουν από τη δημιουργία κατάλληλων φυσικο-χημικών συνθηκών (PH), τόσο με την υδρόλυση των συνδετών των οργανικών ενώσεων όσο και από άλλα συνοδά επιβλαβή υλικά (χρώματα κλπ) των αμιαντούχων απορριμμάτων εξωτερικής προέλευσης που θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑΜ. Επίσης, με την οξείδωση του Cr2O3 των σερπεντινιτών ενδέχεται να προκύψουν πολύ επιβλαβή υδατοδιαλυτά χρωμικά άλατα (6σθενές χρώμιο) του μαγνησίου και του ασβεστίου.

Από όσα αναφέρατε, κ. Κασαπίδη, στην τηλεοπτική εκπομπή φαίνεται καθαρά ότι εξομοιώνετε την ποσότητα του αμιάντου  του εργοστασίου των ΜΑΒΕ που έχει ταφεί με τις ποσότητες του βιομηχανοποιημένου που θα επρόκειτο να μεταφερθούν και να ταφούν. Πρόκειται, όμως, για δύο διαφορετικά υλικά, διότι όπως τονίστηκε την ζημιά την κάνουν τόσο τα αμιαντοτσιμέντα όσο και τα συνοδά υλικά, χρωστικές, πολυμερή, πλαστικά κτλ. Όσον αφορά τον εγκιβωτισμό της απόθεσης με τσιμέντο που αναφέρατε, δεν αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας σε μια σεισμογόνο περιοχή από την οποία διέρχεται το σεισμικό ρήγμα των Σερβίων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ίνες αμιάντου που ελευθερώνονται με την διαδικασία της φυσικής διάβρωσης είναι πάρα πολύ λιγότερες ποσοτικά από αυτές που θα ελευθερωθούν με την λειτουργία του ΧΥΤΑΜ. Η φύση για εκατομμύρια χρόνια δεν δημιούργησε προβλήματα, αντίθετα η ανθρωπογενής δραστηριότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης (π.χ 6σθενές Cr).

Μετά τα πιο πάνω είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ΜΑΒΕ, η οποία δεν πρέπει να συσχετίζεται για κανένα απολύτως λόγο με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ, δηλ. τη μεταφορά και απόθεση αμιαντούχων απορριμμάτων εξωτερικής προέλευσης.

2.4.Κατατίθεται για μια ακόμη φορά απόσπασμα από το κλασσικό σύγγραμμα του καθ. Παν/μίου Πατρών, Γ. Α. Καλλέργη, ΤΟΜΟΣ Β΄-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΘΗΝΑ 2000, ΚΕΦ.8: ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ, παρ. 8.3.8 : Εκπόνηση μελέτης ΧΥΤΑ, σελ. 196 , όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

..…«ι) Αποκλείεται η δημιουργία ΧΥΤΑ σεβιοτόπους απειλούμενων οικοσυστημάτων (critical habitals), υγροβιότοπους, περιοχές υπερκείμενες καλυμμένου καρστ όπου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας καταβοθρών ή ακόμα σε περιοχές με υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα, περιοχές ή ζώνες σεισμικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι κορεσμένες άμμοι μπορεί να υποστούν ρευστοποίηση»….

Από όλα τα προαναφερθέντα είναι ολοφάνερο, ακόμη και στον μη ειδικό, ότι πρέπει να αποκλειστεί τελεσίδικα για χρήση ΧΥΤΑΜ η περιοχή παραχώρησης (4.144 στρ.) των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι Κοζάνης.

3. Πρόσφατα, στις 18/02/2021, δημοσιεύτηκε η απόφαση Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/30861/1642, που υπογράφεται από το Γεν. Δ/ντη Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κων/νο Δημόπουλο η οποία αφορά :

α) νέα χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) και

β) δυνατότητα διαχείρισης σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) από περιοχές εκτός Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με ιδιαίτερο πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων, με αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ), η οποία απευθύνεται προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ 6ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας ΤΘ 155, 501 00 Κοζάνη [email protected] και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Με βάση το κείμενο της πιο πάνω απόφασης επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1ο ) Υπήρξε αρνητική θέση ως προς την απαίτηση υποβολής σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) της τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας.

2ο ) Η εν λόγω τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ Δ. Μακεδονίας αφορά και το θέμα του ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ με τη διατύπωση: Ι. Χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ.

3ο ) Κατά της παρούσας απόφασης χωρεί αίτηση θεραπείας προς το όργανο που την εξέδωσε, καθώς και ιεραρχική προσφυγή προς ανώτερο αυτού όργανο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Από τα προαναφερθέντα είναι σαφής και δεδομένη η πρόθεση του ΥΠΕΝ για την προοπτική και τη δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι Κοζάνης (ΜΑΒΕ), αγνοήθηκαν δηλ. τα αντικειμενικά απαγορευτικά τεκτονικά, υδρογεωλογικά, γεωλογικά, ορυκτολογικά, σεισμολογικά και εμπειρικά από τη λειτουργία του πρώην μεταλλείου ΜΑΒΕ (1979-2000) δεδομένα της περιοχής.

Η προφορική σας δέσμευση, κ. Κασαπίδη, ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ στο περιφερειακό συμβούλιο, αν δεν ζητηθεί από την τοπική κοινωνία – άραγε ποιους εννοείτε, αφού ο χώρος των ΜΑΒΕ ανήκει στην περιφέρεια Δ.Μ.; – αντιλαμβάνεστε ότι δεν διασφαλίζει απόλυτα την περιοχή από πιθανή επαναφορά του ΧΥΤΑΜ κάτω από διαφορετικές συνθήκες, κι ο νοών νοείτω. Για τούτο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ασκηθούν εμπρόθεσμα από εσάς πρωτίστως, ως ιδιοκτήτη του χώρου των ΜΑΒΕ, τα νόμιμα δικαιώματα (προσφυγή κατά της απόφασης) στο σκέλος που αφορά το ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ. Επιγραμματικά, τα Καμβούνια αναζητούν εναγωνίως αναπτυξιακό όραμα κι όχι τον επιθανάτιο ρόγχο που θα φέρει η μετατροπή του χώρου των ΜΑΒΕ σε ΧΥΤΑΜ με την απαξίωση όλων των δραστηριοτήτων της περιοχής, κι όχι μόνο.

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μηχ/κος Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχ/κός ΕΜΠ.
Λευκόβρυση Κοζάνης 03-03-2021

Πηγή: mikrovalto.gr