ΣΠΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ Η “ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ”

– Μιλάει στον Λύσανδρο Ρήγα για την απόφαση της να γίνει δότρια, πόσο το πίστευε και καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί!

Το 2015 η Ανθούλα Φαρμάκη από τα Γρεβενά ζήτησε από τον δραστήριο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” να γίνει δωρήτρια μυελού των οστών και να δώσει δείγμα (μέσω σάλιου) προκειμένου να μπει στο εθνικό μητρώο και αν βρεθεί συμβατή να δώσει μόσχευμα, σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή! Δύο χρόνια μετά, μόλις λίγες ημέρες πριν, ενημερώθηκε ότι αυτό που με τόσο ζέση πίστευε όταν γινόταν δότρια , θα μπορεί πιθανώς να γίνει πραγματικότητα, αφού βρέθηκε συμβατή και πλέον θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να δώσει το πολυπόθητο μόσχευμα με έναν ασθενή!

Η ίδια, εμφανώς ενθουσιασμένη και συγκινημένη , μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για αυτή την ευλογία ζωής, όπως τη χαρακτήρισε, να βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να δώσει μόσχευμα μυελού των οστών, δίνοντας πίσω τη ζωή του σε έναν ασθενή. Όπως αφηγήθηκε: “Η αφορμή που αποφάσισα να συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια ήταν μια συνέντευξη που παρακολούθησα , σε ένα τοπικό κανάλι της Κοζάνης. Είχα δει τον κ. Τσαουσίδη να μιλάει για τις δράσεις του συλλόγου και συγκεκριμένα για τη δωρεάν μυαλού των οστών. Από εκεί και πέρα θεώρησα ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για τον συνάνθρωπο και επικοινώνησα με τον κ. Τσαουσίδη. Κάναμε μια εκδήλωση στην ΠΕ Γρεβενών , δώσαμε δείγμα και πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να μου ανακοινώσουν ότι είμαι συμβατή και πιθανή δότρια”.

Όπως εξομολογείται, το πίστευε πολύ ότι θα βρεθεί συμβατή: “Το πίστευα πολύ, ήμουν σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει το τηλέφωνο! Όταν το τηλέφωνο χτύπησε, αισθάνθηκα πολύ περίεργα , ένοιωσα πολύ ευλογημένη με την ευκαιρία που μου δόθηκε να χαρίσω ζωή σε έναν συνάνθρωπο και μάλιστα με μια τόσο απλή διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία, ούτε μια στιγμή δεν τη σκέφτηκα. Από την πρώτη στιγμή είχα και έχω τη στήριξη από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης . Το έκανα με μεγάλη χαρά”, είπε με συγκίνηση.

“Συγκλονιστική εμπειρία ζωής!”

Γνωρίζοντας ότι με το μόσχευμα θα αλλάξει η ζωή ενός συνανθρώπου, αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορεί να περάσει: “Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία μου, το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλο τον κόσμο. Όπως μπορεί ο καθένας να συμμετέχει . Το αποτέλεσμα της συμμετοχής  είναι κάτι το συγκλονιστικό για τον άνθρωπο που θα βρεθεί συμβατός και θα περιμένει με αγωνία για να δώσει μόσχευμα. Το συναίσθημα δεν περιγράφεται με λόγια”, λέει με συγκίνηση.

Τέλος, η ίδια κάλεσε τον κόσμο να ενημερωθούν από το σύλλογο, ενώ ανάλογη προσπάθεια ξεκινάει και στα Γρεβενά. “Εφόσον δουν πόσο απλό και εύκολο είναι, νομίζω ότι κανένας δεν θα έχει ενδοιασμό να κάτι ότι έκανα κι εγώ και να γίνει εθελοντής δότης, εθελοντής αιμοδότης ή οτιδήποτε άλλο”, λέει η ίδια.

Πρόκειται για το 15ο συμβατό δείγμα , γεγονός σπάνιο και πρωτοποριακό για πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα όπως λέει η δότρια, ακόμη και το Πανεπιστήμιο Πατρών που διαχειρίζεται τα δείγματα, έχει μείνει “άφωνο” με τα ποσοστά συμβατότητας μεταξύ ασθενών και υγιών δοτών, στη Δυτική Μακεδονία!  “Η περιοχή μας μπορεί να είναι ενεργή, να βοηθάει το συνάνθρωπο και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες πόλεις”, λέει η κ. Φαρμάκη. Τέλος, λέει στον κόσμο να μην φοβάται γιατί δεν είναι επίπονο και η διαδικασία είναι απλή. “Αυτό που θα δώσω εγώ είναι κάτι μοναδικό, δεν αγοράζεται!”, λέει τέλος με συγκίνηση.

 

Η συγκινητική ανακοίνωση της “Γέφυρας Ζωής”

Από τα Γρεβενά η 15η πιθανή δωρήτρια μυελού των οστών

 

Β.Σ.