Άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Ταρνανίδη

Το άρθρο αυτό το έγραψε ο συμπατριώτης μας Γιάννης Ταρνανίδης ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Θεολόγος και Σλαβολόγος, καταγόμενος από το χωριό Καπνοχώρι Κοζάνης και φίλος καλός,
Ο Γιάννης Ταρνανίδης έχει ασχοληθεί με την Σλαβική Ορθόδοξη εκκλησία. Και πήρε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. «Σλαβική Ορθόδοξη εκκλησία».
Και για να δώσω την εικόνα του καθηγητή , και πόσο γνώστης είναι των θεμάτων των Σλάβων , έγραψε 10 βιβλία, θα αναφέρω μερικά
1. Η διαμόρφωση της αυτοκεφάλου της Βουλγαρικής εκκλησίας(864-12350) 1976.
2. Ιστορία της Σερβικής εκκλησίας (1985)
3. Ιστορία των Σλαβικών ορθοδόξων εκκλησιών δυο τόμους (Α΄. 1986 και Β΄2005)
4. Πτυχές της Σλαβικής Ορθοδοξίας.(1991)
5. Στα βόρεια της Μακεδονίας 1992. ένα περίφημο βιβλίο που αναφέρεται με ιστορικά στοιχεία για τα Σκόπια. Απαραίτητο για όλους.
6. Οι «Κατά Μακεδονία Σκλαβήνοι» (Ιστορική πορεία και σύγχρονα προβλήματα προσαρμογής) (2001) Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει ουσιαστικά τη διαδρομή των Σλάβων στη Μακεδονία και πως τους αποκαλούσαν οι Βυζαντινοί. (Το Βυζάντιο είχε ανακηρύξει Την Αχρίδα ως έδρα εκκλησιαστικής αρχιεπισκοπής της περιοχής και οι σλάβοι κάτοικοι απετέλεσαν το φυτώριο από το οποίο προήλθαν οι σημερινοί σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής αυτής).

7. Ιστορία και πράξη στην ιστορική εξέλιξη του αυτοκεφάλου των Σλαβικών Εκκλησιών (2006).

8. Και βέβαια το Βιβλίο που είναι στην Αγγλική γλώσσα και ερμήνευσε χειρόγραφα του σλαβικού πολιτισμού του έτος 1200, που βρέθηκαν στο μοναστήρι του ΣΙΝΑ το 1975 και εξεδόθη το βιβλίο το 1988. Οι Σλάβοι : Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρώσοι , έχουν τιμήσει τον Καθηγητή Γιάννη Ταρνανίδη και θεωρούν το Βιβλίο αυτό , «βίβλο των Σλάβων.
Το άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα των Αθηνών ,
( 3-2-2018) προ του συλλαλητηρίου, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και ασχολήθηκαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου εξωτερικών.
Τα γράφω αυτά για να γνωρίσουν οι συμπατριώτες μας ότι οι καθηγητές Μακεδόνες και πνευματικοί άνθρωποι έχουν εντρυφήσει στο Θέμα της Μακεδονίας και με τα γραπτά τους παρουσιάζουν ιστορικά δεδομένα τα οποία επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τον πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, ούτε παραχάραξη . Είμαστε κι εμείς μέρος της Αρχαίας Μακεδονίας με το Μουσείο της Αιανής, της Αρχαίας Ελίμειας, Βασίλειο των Μακεδόνων, εκτός βέβαια και των άλλων μουσείων. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον συμπατριώτης μας καθηγητή Γιάννη Ταρνανίδη για το πνευματικό και ιστορικό έργο που αφορά τη Μακεδονίας μας. Με το έργο τους προβάλλουν και την Κοζάνη μας.

Γιάννης Κορκάς

Παραθέτω παρακάτω το άρθρο του.