ΝΕΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Αρνητική  είναι η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα νηπιαγωγεία της Κοζάνης. Συγκεκριμένα τόσο ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Γκαμπούρας, όσο και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ως μέλη της επιτροπής  εισηγήθηκαν να μη εφαρμοστεί φέτος το μέτρο με τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών κ. Σάκη Κωτούλα να μειοψηφεί. Βεβαίως τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας  εξετάζοντας τις κατά τόπους εισηγήσεις με το νόμο να έχει υποχρεωτική εφαρμογή σε βάθος τριετίας .Ήδη σε 240 δήμους εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα  με το δήμο Κοζάνης να αντιστέκεται.

Κανένα προνήπιο  έξω από το δημόσιο σχολείο

Φυσικά ο σύλλογος εκπαιδευτικών αντέδρασε και προέβη σε δύο συναντήσεις  με τις προϊσταμένες νηπιαγωγούς της Κοζάνης και το Δ.Σ. Σε αυτές μελετήθηκε η  δυνατότητα φοίτησης όλων των προνηπίων στα νηπιαγωγεία πιθανόν με κάποια ανακατανομή. Μετά από κοινή απόφαση έγινε σαφές ότι μπορούν τα νηπιαγωγεία της Κοζάνης να απορροφήσουν όλα τα προνήπια, μιας και σε πολλά τμήματα  υπάρχει μειωμένος αριθμός. Παρόλα αυτά η τριμελής επιτροπή δεν άλλαξε την γνώμη της.

Ναι στην υποχρεωτικότητα στους δήμους Σερβίων –Βελβεντού, Βοΐου  και σε κοινότητες

Ανάλογη απόφαση της τριμελούς επιτροπής πάρθηκε και για την Πτολεμαΐδα με το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  κ.Γκαμπούρα να εισηγείται την εφαρμογή του μέτρου τόσο στις κοινότητες του δήμου Κοζάνης και Εορδαίας και καθ’ ολοκληρία στους δήμους Σερβίων –Βελβεντού και Βοΐου. Ο  δήμαρχος Κοζάνης και στις τοπικές κοινότητες του δήμου είχε σταθερή άποψη κατά της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Βεβαίως ο νόμος ,αν τελικά εφαρμοστεί μετά και τις έντονες πιέσεις της ΚΕΔΕ που είναι κατηγορηματικά κάθετη στην καθιέρωση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, θα αναγκάσει όλους να τον ακολουθήσουν παρότι θίγονται δημοτικές δομές με πολλούς εργαζόμενους. Λογικότατη λοιπόν και η στάση του δημάρχου Κοζάνης  ο οποίος κινείται παράλληλα και στη διατήρηση δομών κι εργαζομένων  και στην τήρηση του νόμου στην τριετία σκεπτόμενος να δημιουργήσει νέες αναγκαίες δομές, όπως βρεφικά τμήματα.

Νέα βρεφικά τμήματα στο δήμο Κοζάνης 

Ήδη αναμένεται να κατατεθεί σχετική πρόταση από πλευράς δήμου ως τα τέλη Μαΐου  για νέα βρεφικά τμήματα στο δημοτικό παιδικό σταθμό των Κοίλων με επιχορήγηση ύψους 75.000 ευρώ. Ο δήμος Κοζάνης είναι ανάμεσα στους επιλεγμένους της χώρας για δημιουργία ανάλογων δομών και πιθανόν τα βρεφικά τμήματα να λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας χρονιάς. Το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους αφορά  την ίδρυση και λειτουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο είχε εξαγγείλει αρχές του έτους  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αν τελικά προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη , αφού ήδη για τις υπάρχουσες 50 περίπου θέσεις βρεφών υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και δεν καλύπτεται μεγάλο ποσοστό τους. Η δημιουργία 24 ακόμα θέσεων για βρέφη  είναι μια μεγάλη ανάσα, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί αν δημιουργηθεί και νέο βρεφικό τμήμα στον 1o  δημοτικό παιδικό σταθμό.

Αναστατωμένοι οι νηπιαγωγοί

Η αντίθεση της τριμελούς επιτροπής  στη σταδιακή υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών στα  νηπιαγωγεία της Κοζάνης ,-η οποία προβλέπεται  μεταξύ άλλων διάταξη του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που κατατέθηκε στη Βουλή- προβληματίζει ιδιαιτέρως τον κλάδο των νηπιαγωγών του Νομού Κοζάνης. Από αρχές Μαΐου ξεκινούν οι εγγραφές και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν τελικά ισχύσει η υποχρεωτική εγγραφή προνηπίων με το κλίμα να μη δείχνει τόσο θετικό για κάτι τέτοιο. Αν τελικά επικρατήσει η εγγραφή των προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς ,  υπάρχει προβληματισμός για μείωση θέσεων νηπιαγωγών , όταν μάλιστα έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και δέκα χρόνια. Φυσικά η μη υποχρεωτική εγγραφή στα νηπιαγωγεία όπως προκρίνεται  στην Κοζάνη με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Κοζάνης και του διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , δε σημαίνει ότι απαγορεύεται κιόλας. Ο γονέας τελικά επιλέγει τη δομή που τον εξυπηρετεί και θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της προνηπιακής ηλικίας. Μάλιστα οι εργαζόμενοι γονείς επιλέγουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω του ωραρίου τους, αλλά και της λειτουργίας τους το καλοκαίρι.

Από την άλλη το κλείσιμο  1.600 δημοτικών δομών και η ανεργία 3.200 εργαζομένων δε σημαίνει ότι οι δήμοι δεν θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τις δημόσιες δομές με την Κοζάνη να στεγάζει εννιά νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους  χώρους. Είναι πολύ θετική η δημιουργία δύο νέων νηπιαγωγείων(10ου και 15ου) ,αλλά η κατάσταση των υπαρχόντων ανήκει στην ευθύνη των ΟΤΑ.

Εξάλλου όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο υπουργός κ. Γαβρόγλου:  «Οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιτελούν ένα κοινωνικό έργο. Συζητάμε μαζί τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να διακυβεύεται το θέμα της δυνατότητας παροχής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στις οικογένειες που το επιθυμούν, από οποιαδήποτε ομάδα».

Επίσης όπως αναφέρεται σε από κοινού αποφάσεις των τριμελών επιτροπών άλλων δήμων όπου συμφωνείται η δίχρονη υποχρεωτική εγγραφή νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία:  «Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής αποτελεί μια ουσιαστική «επένδυση» στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Χωρίς να υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τους παιδικούς σταθμούς, τονίζουμε πως υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικοί θεσμοί που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών από βρέφη έως 6 ετών: οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν παιδιά από βρέφη έως 4 ετών και παρέχουν αγωγή και φροντίδα, και τα νηπιαγωγεία, που καλύπτουν τις ηλικίες 4-6 ετών και παρέχουν εκπαίδευση και αγωγή. Συνεπώς, υπάρχουν διακριτά όρια και «πινακίδες» μεταξύ των δύο θεσμών. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι μόνο τα νηπιαγωγεία έχουν Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, βάσει του οποίου οργανώνεται η διδασκαλία, έχουν δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με στόχο την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση καθώς και θεσμούς, δομές και υπηρεσίες αρμόδιες για την παιδαγωγική – συμβουλευτική καθοδήγηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Σε κάθε περίπτωση η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής αν δεν συνδυαστεί με προσλήψεις και δομές ακούγεται πέρα για πέρα παράλογη. Αν τελικά το νομοσχέδιο προσβλέπει σε κατάργηση δομών είναι σε λάθος κατεύθυνση και σίγουρα δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και εκπαίδευσης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

«Εννιά νηπιαγωγεία της Κοζάνης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια»

Δύο νέα νηπιαγωγεία στην Κοζάνη σχεδιάζει να κατασκευάσει ο Δήμος Κοζάνης

«Όχι στην υποχρεωτική φοίτηση 4χρονων στα νηπιαγωγεία»

Εκτός ΕΣΠΑ τα περισσότερα βρέφη της Κοζάνης