ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Πολλά προβλήματα εντοπίζουν οι δήμαρχοι της περιοχής στον θεσμό του Καλλικράτη ζητώντας αλλαγές. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που θα συνεδριάσει από την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, ενώ για το θέμα αυτό συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας , προκειμένου να καταθέσει τις δικές τις προτάσεις.

Ειδικότερα, η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ έγινε με όλους τους δημάρχους που συμμετέχουν στο συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας , για τα προβλήματα στη λειτουργία των δήμων. “Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αφού αρκετοί δήμαρχοι έχουν πρόβλημα στη λειτουργία τους, έχουν πρόβλημα με τους ελέγχους που γίνονται από τον επίτροπο, ενώ υπάρχουν και θέματα που έχουν σχέση με τη δικαιοσύνη . Αυτό το διάστημα οι δήμοι είναι το “μαύρο πρόβατο” στην κοινωνία  , για την κυβέρνηση και παντού. προσπαθούν να μας κατηγορούν για ό,τι και να γίνεται. Αυτή, όμως, δεν είναι η πραγματικότητα. Βρίσκονται στη σωστή θέση , εξυπηρετούν τους πολίτες. Με τα λίγα χρήματα που παίρνουν και τις μεγάλες οφειλές που έχουν, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.

ped_kallikratis2

Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον Καλλικράτη, λέγοντας συγκεκριμένα πως: “Πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να λυθούν όλα τα αιτήματά μας . Στα προβλήματα είναι οι αντιμισθίες των δημάρχων, αντιδημάρχων, με τις πληρωμές των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και γεωγραφικά θέματα. Ο Καλλικράτης δεν ικανοποιεί τα θέματα των δήμων και των δημοτών της. Ο Καλλικράτης δεν ήταν έτοιμος όταν ήρθε, δεν ξεκαθάρισαν από που θα υπάρχουν οι πόροι, ώστε να είναι αυτοδύναμοι. Θέλουν να υποβαθμίσουν τους δήμους”.

Στα επί μέρους ζητήματα υπάρχουν τα χωροταξικά, με το αίτημα για αυτονομίες δήμων να έρχεται στο προσκήνιο. Ωστόσο, στην περιοχή μας, εκτός από το παράδειγμα του Βελβεντού δεν υπάρχουν επίσημα άλλα παρόμοια αιτήματα προς το παρόν , με τον κ. Βοσκόπουλο να λέει πως μπορεί να προκύψουν γεωγραφικά θέματα προσάρτησης κοινοτήτων σε άλλους δήμους. Ειδικότερα για το θέμα ανεξαρτητοποίησης Βελβεντού, είπε ότι αν υπάρξει αίτημα από το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και αποφασιστεί, ότι θα συζητηθεί στην ΠΕΔ για να στηριχθεί. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι οι δημότες του θα πρέπει να το αποφασίσουν.

ped_kallikratis3
Β.Σ.