ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

– Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης και οι Οικογενειακοί Γιατροί Δ. Μακεδονίας

Αλλάζουν άλλα στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τις δημόσιες δομές υγείας, μιας και ο ΕΟΠΥΥ βάζει “φρένο” στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς, αφού η πρόσβαση σε αυτούς θα γίνεται μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού, γενικού, γιατρού . Το γεγονός αυτό, που θα ισχύσει από 1/1/2019, έχει γεννήσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, ωστόσο οι Οικογενειακοί Γιατροί το βλέπουν  προς τη σωστή κατεύθυνση, φέροντας κάποιες ενστάσεις και ζητώντας να γίνουν περισσότερες προσλήψεις.

Αναλυτικότερα, όπως δημοσιεύουν κεντρικά ΜΜΕ, βάσει της υπουργικής απόφασης [υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018)] υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και από την ημερομηνία έκδοσης της, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας). Δηλαδή, όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Θετικοί οι Οικογενειακοί Γιατροί παρά τις ελλείψεις!

Ο ταμίας του Συλλόγου Οικογενειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Μανώλης Χατζημανώλης τόνισε πως ο κλάδος θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να γίνουν  με τον σωστό τρόπο. Σήμερα υπάρχουν 3.500 οικογενειακοί , γενικοί, γιατροί στη χώρα και θα πρέπει να διπλασιαστούν για να υπάρχει επάρκεια, τόνισε ο ίδιος. Στην περιοχή μας, στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (τα πρώην ΙΚΑ), καλύφθηκαν μόλις δύο θέσεις στη Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων καμία στην Κοζάνη και σήμερα το γνωστό στο κοινό ως πρώην ΙΚΑ λειτουργεί με οικογενειακούς γιατρούς που πηγένουν με απόσπαση από κέντρα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος των οικογενειακών γιατρών τονίζει πως είναι προτιμόττερο να πληρώνεται ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός από το κράτος κατά κεφαλήν, όταν θα βλέπει τους ασθενείς και θα δίνει το παραπεμπτικό για τον όποιο γιατρό απαιτείται, λ.χ. ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο κ.ο.κ. “Είναι ένα θετικό βήμα, στόχος είναι να μην συμφορίζονται τα ραντεβού, ιδίως στα νοσοκομεία, αλλά το σωστότερο για εμάς και σύμφωνα με τον Ένωση Γενικής Ιατρικής είναι να γίνουν προσλήψεις στους δημόσιους φορείς και να επιδοτούνται κατά κεφαλήν και οι ιδιώτες από το κράτος, γιατί είναι άδικο για τους ασθενείς να πληρώνουν για να λαμβάνουν το παραπεμπτικό”, τόνισε χαρακτηριστικά,.
Σήμερα στο πρώην ΙΚΑ Κοζάνης υπάρχουν καθημερινά ένας με δύο αποσπασμένοι οικογενειακοί γιατροί που εξυπηρετούν ασθενείς με ραντεβού τα οποία κλείνονται είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά, αλλά αν θέλει το σύστημα να λειτουργήσει, τόνιζε ο κ. Χατζημανώλης, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστό τμήμα και να στελεχωθεί , ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς με τα παραπεμπτικά.

Αντιδράσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους!
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καταγγέλλει λοιπόν ότι «ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του στέλνοντας ήδη επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας διευκρινίσεις για τον χρόνο εφαρμογής της απόφασης και να απαντηθούν ερωτήματα προκειμένου οι γιατροί να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

“Για μια ακόμη φορά με προχειρότητες προσπαθούν να καλύψουν τις ανεπάρκειες του συστήματος”, σχολίασε δεικτικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης , λέγοντας πως υπάρχουν ελλείψεις σε γενικούς οικογενειακούς γιατρούς. Επίσης, τόνισε πως στο σκεπτικό της απόφασης λαμβάνεται υπόψη μόνο το κέντρο και όχι η υπόλοιπη Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει επαρκή κάλυψη στα ΤΟΜΥ! “Στην Κοζάνη λειτουργούν με αποσπασμένους γιατρούς από τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας Σιατίστης και Σερβίων, αρκετές ημέρες της εβδομάδας”, σχολίασε επίσης, λέγοντας πως πρόκειται για σχέδια νόμου γραμμένα στο γόνατο, με προχειρότητα . Να σημειωθεί πως οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα συναντηθούν στις 28/4 και στο “τραπέζι” θα τεθεί και αυτό το θέμα.

Β.Σ.