Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη με τους πέντε δημάρχους στο δημαρχείο της Κοζάνης πρότεινε μια δέσμη έξι μέτρων για την περιοχή. «Δυστυχώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, σφοδρότερο από το πρώτο βρίσκει το εθνικό σύστημα υγείας απροετοίμαστο. Και δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί δε υπάρχει αιφνιδιασμός. Βρίσκομαι στην περιοχή της χώρας που μπήκε στο τέταρτο επίπεδο επικινδυνότητας ,έχουμε για δεύτερη φορά lockdown, βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει αποτυχία στη διαχείριση. Και βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και δεν φταίνε οι πολίτες για αυτό».

Το Νοσοκομείο Κοζάνης, όπως σημείωσε , δεν ενισχύθηκε με προσωπικό, έχει έξι κλίνες ΜΕΘ ανεκμετάλλευτες, δεν υπάρχει προσωπικό να τις στελεχώσει, υπάρχουν κρούσματα, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς.Η μονάδα COVID αριθμεί συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών. πολλοί ασθενείς μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.Υπήρξε μεγάλη αδράνεια στην αναγκαία ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, σε όλη την χώρα ειδικά στο έμψυχο δυναμικό κυρίως στην περιφέρεια.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, συνέχισε.Υπάρχει υπόμνηση από τα ΜΜΕ για το συνωστισμό των νέων, τα σχολεία όμως είναι με παιδιά 25-27 μαθητών σε μικρές τάξεις. Με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και με αναπληρωτές θα μπορούσαν να μειωθούν τα τμήματα, να γίνει εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Φέτος ξεκινάμε με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές από πέρυσι, αυτή είναι μια μεγάλη αντίφαση, όπως και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, η αλλαγή τα απόφασης στα γήπεδα που προδίδουν την έλλειψη σχεδιασμού και την ασυνεννοησία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του.

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει την περιοχή για δεύτερη φορά.Πλήττεται από την ανεργία με τον κ.Μητσοτάκη να έχει εξαγγείλει την πρόωρη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και πόρους για τη δίκαιη μετάβαση. Έρχεται το δεύτερο lockdon να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις επιχειρήσεις.

Να είναι και ο πρώτος νομός σε έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης με μια δέσμη έξι άμεσων παρεμβάσεων πρότεινε ο κ.Τσίπρας ως ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της πολιτείας στους κατοίκους της Π.Ε.Κοζάνης.

-Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης, 400 ευρώ για κάθε ανήλικο, 200 για κάθε δεύτερο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδιί, 800 ευρώ για μια τεραμελή οικογένεια
-Επιδότηση της εργασίας ειδικά σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν
-Μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ στις επιχειρήσεις
-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση
-Επιδότηση ενοικίου
-Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες

Ιωάννα Παπαδημητρίου