ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΥΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ MH ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
– Καθησυχαστικός ο Γιώργος Χιωτίδης

Μεγάλο κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κοζάνης καταγγέλλει ο διευθυντής της κλινικής Στυλιανός Λαμπρόπουλος , λέγοντας πως προέκυψε πρόβλημα με δύο γιατρούς του Νοσοκομείου, επικουρικούς , με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μην βγαίνουν οι βάρδιες. Ειδικότερα, ο ένας επικουρικός είναι σε επίσχεση εργασίας επειδή παραμένει απλήρωτος και ο δεύτερος κάνει χρήση της άδειάς του, επειδή η σύμβασή του λήγει στις αρχές του έτους. Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε και να δημιουργείται πανικός στους πολίτες , σημειώνοντας πως μόλις προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις μέσα στο 2018 η πρώτη κατά προτεραιότητα θα δοθεί στην καρδιολογική.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  Στυλιανός Λαμπρόπουλος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης η λειτουργία της κλινικής είναι αβέβαιη: “Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και με δεδομένα όλα τα σημαντικότερα προβλήματα υποστελέχωσης που αναφέραμε αρμοδίως σε προηγούμενα έγγραφά μας προς τη διοίκηση, η λειτουργία της Καρδιολογικής κρίνεται αβέβαιη, επισφαλής και με πιθανότητα να οδηγηθούμε σε καταστάσεις δύσκολες  έως και επικίνδυνες για τους ασθενείς”.

Το πρόβλημα είναι ότι η κλινική στελεχώνεται με δύο μόνιμους ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πέντε , ενώ προβλέπονται και πέντε θέσεις ειδικών και τέσσερις ειδικευομένων (δεν υπάρχει κανένας) . Απόμειναν δύο ειδικοί γιατροί και δύο επικουρικοί που έκαναν τα χαρτιά τους στη ΜΕΘ και έλαβαν και καλή σειρά. Ο επικουρικός που λήγει η σύμβαση του 3/1 ζήτησε την άδειά του, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική υποστελέχωση, όπως καταγγέλλει ο κ. Λαμπρόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν βγαίνει καν το πρόγραμμα των εφημεριών. Μάλιστα ανέφερε πως οι γιατροί δεν έχουν λάβει τα ρεπό και τις άδειές τους. “Ζητούμε άμεση στελέχωση, θέλουμε γιατρούς για να κάνουμε τη δουλειά μας”, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες από τη διοίκηση και υπήρξαν υποσχέσεις αλλά δεν δόθηκε λύση.

Καθησυχαστική η διοίκηση

Εντωμεταξύ για το θέμα υπήρξε συνάντηση του διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Γιώργου Χιωτίδη, του αναπληρωτή διοικητή Σπύρου Τόλιου και της υποδιοικήτριας στο Μποδοσάκειο Βαρδάκα, παρουσία του Αγάπιου Γαβριηλίδη υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ, όπου τέθηκε υπό τάπητος το ζήτημα της καρδιολογικής με τον κ. Λαμπρόπουλο να ζητάει να βρεθεί λύση. Ερωτηθείς αν κινδυνεύει η λειτουργία της Κλινικής ο κ. Χιωτίδης απάντησε “κατά την άποψή μου όχι” , συμπληρώνοντας η κατάσταση στο Νοσοκομείο καλυτέρευσε και η δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 40% και στα δύο Νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο.  Υπάρχει η υπόσχεση ή η βεβαιότητα ότι θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις στις αρχές του 2018 τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως για την καρδιολογική ο ένας γιατρός προχώρησε σε επίσχεση εργασίας γιατί δεν πληρώνεται αλλά αυτό αφορά όλους τους επικουρικούς στην ελληνική επικράτεια και λύση θα δοθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο. Στα δύο νοσοκομεία υπάρχουν 35 επικουρικοί και αν κάνουν όλοι επίσχεση εργασίας για αυτό το λόγο ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος, συμπλήρωσε ο κ. Χιωτίδης, λέγοντας πως “αυτό δεν θα το επιτρέψει κανείς. “Νομίζω ότι υπερβάλλουμε. Οι γιατροί θα πληρωθούν, δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν. ΤΟ θέμα θα λυθεί σύντομα”, είπε για το πρόβλημα του πρώτου γιατρού ο κ. Χιωτίδης. Επίσης για το δεύτερο πρόβλημα, του επικουρικού που λήγει η σύμβασή του, ο διοικητής απάντησε ότι υπερβάλλουμε, και πρόθεση της διοίκησης “υπόσχεση” είναι στην πρώτη μόνιμη θέση που θα βγει το 2018 θα δοθεί κατά προτεραιότητα το 2018 γιατί η κλινική είναι εξαιρετική και επιτελεί σημαντικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, τόνισε. Ωστόσο σημείωσε πως οι προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν από το υπουργείο , κατανέμονται στις ΥΠΕ και σε συνεννόηση με τις διοικήσεις προκηρύσσονται κατά προτεραιότητα. Το πρόβλημα προέκυψε γιατί υπήρξε ανάλογη υπόσχεση για μόνιμες θέσεις τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν έγινε. Επιπρόσθετα ο κ. Χιωτίδης σημείωσε πως αν προκύψει πρόβλημα στην Καρδιολογική, υπάρχει καρδιολόγος στο ΤΕΠ που θα μπορούσε να επιστρατευθεί για να βοηθήσει. “Να μη δημιουργούμε ανασφάλεια στους πολίτες, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι”, είπε ο κ. Διοικητής, θέλοντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τους πολίτες ότι κινδυνεύει η κλινική.  “Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι είμαστε υπό κατάρρευση.  Αν δεν κανείς τα στατιστικά στοιχεία δημιουργούμε εντυπώσεις”, κατέληξε.

Να σημειωθεί πως το “παρών” έδωσε και το συντονιστικό των συνταξιούχων της Κοζάνης, ζητώντας να βρεθεί λύση.

Β.Σ.