ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

– Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη αγροτών στο Άργος

Με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου αλλά και τον συντονισμό της δράσης από εδώ και πέρα , ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψη που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα, συναντήθηκαν προχθές Κυριακή στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματά τους.  Όπως αποφασίστηκε, στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει στην Κοζάνη μια μεγάλη διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ, ενώ έπεται και συνέχεια!

Όπως τόνισε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα  ο Αβραάμ Εγρές , μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου και  μέλος του μπλόκου Αγίας Κυριακής, η συνάντηση στο Άργος Ορεστικό των αγροτών έγινε μετά από πρόσκληση της  Πανελλαδικής γραμματείας των μπλόκων, όπως συστάθηκε προ διετίας, η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με απόφασή της ξεκίνησε περιφερειακές συναντήσεις αγροτών ανά την Ελλάδα . Η συνάντηση αυτή για τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έγινε την Κυριακή στο Άργος Ορεστικό . “Σκοπός είναι να δούμε την πορεία του κινήματος από πέρυσι μέχρι φέτος . Πως οργανώθηκε το αγροτικό κίνημα, αν έγιναν σύλλογοι, επιτροπές σε χωριά. Εφόσον διαπιστώσουμε πως πήγαν τα πράγματα, στόχος είναι να δούμε τα προβλήματα. Να μετρηθούν οι δυνάμεις, να μετρηθούν οι διαθέσεις των αγροτών, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στη Λάρισα , που θα βγάλει τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι”.
Στο Άργος Ορεστικό έγινε ενημέρωση από τον Βαγγέλη Μπούτα, ενώ η συζήτηση ήταν πλούσια και είχε ακόμη και διαφωνίες. Η εκτίμηση είναι πως το αγροτικό κίνημα είναι σε καλύτερη οργανωτική θέση σε όλη την Ελλάδα, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως ο αγώνας οργανώνεται καλύτερα. Το κύριο πρόβλημα είναι η μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει κυρίως τον αγροτικό κόσμο: “Είδαμε τα ζητήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με την εκτίμησή μας να είναι πως τα πράγματα πάνε χειρότερα. Κάποιες κατακτήσεις παλαιότερων όπως το αφορολόγητο, η κυβέρνηση τα παίρνει πίσω, όπως το αφορολόγητο που από τις 9.000 ευρώ πάει στα 5.800. ευρώ”, ανέφερε ο ίδιος. Επίσης, τόνισε πως τα προβλήματα αυτά προστίθεται η αύξηση της κλίμακας της φορολόγησης . Ακόμη, κατήγγειλε μη πληρωμές αποζημιώσεων σε αγρότες, από πέρυσι, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, όπως τόνισε. Ακόμη, κατήγγειλε πως γιγαντώνεται η απληρωσιά στον αγροτικό κόσμο, κάτι που γιγαντώθηκε, στη βάση του ότι άλλα συμφωνεί ο αγρότης και άλλα παίρνει στο τέλος. Επίσης, θα φορολογηθούν τα νερά, ενώ μεγαλώνουν οι αθρόες εισαγωγές. Ακόμη, πρόβλημα είναι και με την μη καταβολή ενισχύσεων κ.α.α ζητήματα, που κάνουν την κατάσταση στους αγρότες, ακόμα πιο δύσκολα από πέρυσι.

Εντωμεταξύ, στις μέρες μας, είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο να ασχοληθεί με τον αγροτικό κόσμο. “Σε καμία περίπτωση δεν λες σε κάποιον νέο να μη δεν μπει , αλλά είναι απίθανο. Είναι η πιο ακριβή επιχείρηση που θα κάνει κάποιος νέος στο χωριό”, είπε με απογοήτευση.

Οι αγρότες διαφώνησαν για τον τρόπο που θα δοθεί η μάχη το επόμενο διάστημα , ωστόσο το συμπέρασμα που τέθηκε είναι πως τα πράγματα είναι χειρότερα και πρέπει κάτι να γίνει. Η συζήτηση έγινε και για ποιο λόγο δεν βγαίνουν οι αγρότες στο δρόμο, ενώ κατέληξαν στις 22 Νοεμβρίου να γίνει μια διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, από όλους τους συλλόγους των μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία . Επίσης, το πρόβλημα του ΕΛΓΑ είναι πολύ μεγάλο, με τους αγρότες να καταγγέλλουν πως αν θέλουν να αποζημιωθούν περισσότερο, θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαράδεκτο!

Β.Σ.