«Εμείς δεν θέλουμε γρήγορο internet, θέλουμε γιατρούς και συγκοινωνία» είναι η πρώτη σκέψη της συμπαθητικής κυρά Χρυσάνθης από το ζαχαροπλαστείο Κρίνος προς τον υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος επισκέφτηκε δύο φορές τον Πεντάλοφο σε διάστημα έξι μηνών. Πράγματι πολλοί καλοί στα φλας της μηχανής αποδείχθηκαν η τριάδα, Νίκος Παππάς, Θόδωρος Καρυπίδης και Μίμης Δημητριάδης με τον υπουργό να επιδίδεται και στον χορό. Τόσο στην Ποντοκώμη το απόγευμα με ποντιακή μουσική , τόσο και με την ορχήστρα του Μπέτζιου στον Πεντάλοφο χορεύοντας το «Κέρνα μας, Κέρνα μας», ο υπουργός έδειξε την χαλαρή διάθεση του ταξιδιού του. Από κει και πέρα όμως, περα από τις φωτογραφίες του ίδιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους χορούς,  δεν ακούσαμε κάτι ουσιαστικό από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίας κι Ενημέρωσης  για την ανάπτυξη του Πενταλόφου.

Η κα Χρυσάνθη της φωτογραφίας θα μπορούσε να τους πει πολλά σε μια ηλικία που σίγουρα θέλει πιο πολύ το γιατρό δίπλα της παρά την τηλεϊατρική, μιας και δεν χειρίζεται τις τεχνολογίες. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο Πεντάλοφος μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε καν γρήγορο internet με τα συνεργεία του ΟΤΕ να κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να προετοιμάσουν την έλευση του υπουργού.

Η ένταξη στους ορεινούς όγκους, η λειτουργία του Διαπολιτισμικού Σχολείου, το θέμα των διοδίων στον Αλιάκμονα δεν τέθηκαν επί τάπητος. Ευτυχώς μια συμβολαιογράφος καλωσορίζοντας τον υπουργό μίλησε για το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα του χωριού, τα προβλήματα με την κατάργηση της ΔΟΥ Νεάπολης και την αναγκαστική μετακίνηση ως τη ΔΟΥ Κοζάνης, την εφαρμογή του κτηματολογίου και τους δασικούς χάρτες.

Είναι θετικό που ο υπουργός Νίκος Παππάς στηρίζει με την παρουσία του και αυτήν την φορά και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τα απομακρυσμένα χωριά, όπως ο Πεντάλοφος. Από την άλλη θα μπορούσε να είχε φέρει στις αποσκευές του αυτό το πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθησης» που υποσχέθηκε μέσα στα χιόνια πριν έξι μήνες  για τη λειτουργία του Καρούτειου Γυμνασίου-Λυκείου. Ή και κάποια άλλη αναπτυξιακή πρόταση για τον Πεντάλοφο, όπως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις ή και μειωμένες εισφορές και φόρους  για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χωριό. Αντ’ αυτού μας κέρασε  τα προγράμματα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου σε έναν τόπο που δεν ανθεί πια και η επιχειρηματικότητα, αλλά τα γηρατειά…

Ι.Π.

«Ο παππούς και η γιαγιά στο Βόιο δεν έχουν πρόβλημα για το γρήγορο internet»