Οι θεαματικές βούτες των περιστεριών της Κοζάνης αποτελούν εδώ και χρόνια παράδοση. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων αυτών περιστεριών της ράτσας Βούτα στην περιοχή μας, οι οποίοι και συνεχίζουν να γητεύουν τα περιστέρια , να τα εκτρέφουν και να τα εκπαιδεύουν να πετάνε στον αέρα και επιστρέφοντας με βουτιές πίσω.
Στο «διαμέρισμά» τους το καθένα έχει την θέση του και ο περιστεράς γνωρίζει το κάθε μέλος της ομάδας του ξεχωρίζοντάς το και με ειδικό δαχτυλίδι για να μην μπερδευτεί με τα περιστέρια άλλου περιστερά. Άλλωστε κάθε ομάδα έχει προέλθει από ένα ή δύο ζευγαρώματα των αρχικών περιστεριών του ίδιου και τα υπόλοιπα είναι «συγγενείς». Πραγματικά μια ξεχωριστή ασχολία, η οποία απαιτεί χρόνο και αγάπη, συνδυάζει την αγάπη για τα πτηνά και την άθληση, αλλά έχει και απαιτήσεις.
Το μεράκι ίσως και το πάθος να σηκώνεις τα περιστέρια και αυτά κατόπιν να επιστρέφουν ταχύτατα στην βάση τους κρατάει καλά στον Τύρναβο, αλλά και στην Κοζάνη και τα πέριξ χωριά. Δεν λείπουν φυσικά και τα παράπονα των περιοίκων για τις ακαθαρσίες των περιστεριών…
Ι.Π.