Άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου στο Ζιδάνι μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ο προβλεπόμενος χώρος προβλέπει αποθήκευση 200.000 τόνων αμιάντου από όλη την χώρα. Δεν υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για υποδοχή αμιάντου από τα Βαλκάνια έστω και αν υπάρχει αυτή η σκέψη.

Στην συζήτηση πήραν μέρος τόσο ο δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου, όσο και οι τοπικοί πρόεδροι των κοινοτήτων Μικροβάλτου και Τρανοβάλτου. Ο δήμαρχος εξέφρασε την θετικότητά του υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος θα υποδεχτεί μόνο αμίαντο και όχι άλλα επικίνδυνα απόβλητα με τα ανάλογα οφέλη για την περιοχή, όπως είναι και οι θέσει εργασίας. Στην πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει μια σειρά ανταποδοτικών για την τοπική κοινωνία, όπως η αξιοποίηση της μαρμαριούχας περιοχής του Τρανοβάλτου, η αγροτική οδοποιία από Τρανόβαλτο για ΜΑΒΕ, τα μικρά αρδευτικά σε Μικρόβαλτο και Ρύμνιο και υποδομές πολιτισμού.

Ο κ. Αχιλλέας Ντοβόλης, πρόεδρος του Τρανοβάλτου ζήτησε καλύτερη ενημέρωση επί του θέματος θετικά πάντως διακείμενος στη δημιουργία του ΧΥΤΑ. Ανάλογα και η κα Μαρία Βέττα, πρόεδρος του Μικροβάλτου που πρότεινε και λαϊκή συνέλευση για να υπάρχει τοπική απόφαση και ενημέρωση του κόσμου.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι θετική να αναλάβει τη διαχείριση του έργου διαθέτοντας την τεχνογνωσία και την πιστοποίηση για διάθεση, διαχείριση και μεταφορά αμιάντου . Αν προχωρήσει το έργο θα υπάρχει μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης, όταν κάθε χρόνο εξάγουμε τόνους αμιάντου στην Γερμανία χρυσοπληρώνοντας 400-500 ευρώ τον καθένα. Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στο οποίο έχει ενταχθεί χώρος απόθεσης αμιάντου προβλέπει εξάλλου από το 2016 τη μείωση των διασυνοριακών μεταφορών αποβλήτων αμιάντου και την κατά προτεραιότητα διάθεσή του εντός της χώρας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. πήρε προσωρινή άδεια διάθεσης αμιάντου-Δημοσθένης Μαυρίδης: «Την επόμενη βδομάδα θα μπορούμε να μεταφέρουμε τον αμίαντο της ΔΕΗ στον Χ.Υ.Τ.Α.»

Ο αμίαντος της Δυτικής Μακεδονίας ταξιδεύει στη Γερμανία με 500 ευρώ τον τόνο