Ο Παναγιώτης Πλακεντάς πρότεινε την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Συνεδρίασε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή με μοναδικό θέμα την απολιγνιτοποίηση μετά και την ημερίδα στην Πτολεμαΐδα παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου. Ο Γιώργος Δασταμάνης, πρόεδρος της ΠΕΔ προτείνει να υπάρχει ενιαία φωνή από όλους του δήμους και να κατατεθούν προτάσεις ζητώντας από τους ενεργειακούς δήμους να βγουν μπροστά. Αν ο καθένας πάει μεμονωμένα, δεν θα μας υπολογίζει κανένας και ο τόπος θα πάει πίσω τόνισε μιλώντας για ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης σε συνεννόηση με την περιφέρεια,  αλλά και την ανάγκη κωδικοποίησης των προτάσεων σε 10-12 κοινές προτάσεις.

Ο Άνθιμος Μπιτάκης, δήμαρχος Αμυνταίου από την πλευρά του σημείωσε ότι ο δήμος Αμυνταίου δεν φοβάται τη μετάβαση, γιατί έχει το σχέδιο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Το πρόβλημα τόνισε ήταν η ανάπτυξη της μονοκαλλιέργειας της ΔΕΗ, με το δήμο να στηρίζεται στην ανάπτυξη των  τεσσάρων λιμών, στη μεταποίηση των προϊόντων του αγροτικού τομέα με ειδικό αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το τουριστικό προϊόν, το Νυμφαίο, τα μονοπάτια της φιλίας, τις πολλές φυσικές ομορφιές, τις γουνοποιποιητικές επιχείρησες, τα φημισμένα εστιατόρια της περιοχής. Πρόκειται για ένα δήμο συνέχισε που δημιουργεί  αυτονομία στην τηλεθέρμανση, ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου, με  δύο λέβητες με καύση βιομάζας. «Θεωρώ αναγκαία τη μετάβαση» συνέχισε αν και σε τρεισήμισι χρόνια δεν μπορεί να γίνει και πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε η να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσο για το κόστος της τηλεθέρμανσης οι μελέτες μιλούν για μείωση 50% σε σχέση με το πετρέλαιο και 30% αύξηση σε σχέση με την τηλεθέρμανση λόγω της αγοράς της βιομάζας, ένα κόστος, οποίο και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.


Ο Παναγιώτης Πλακεντάς ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Όλα τα υπόλοιπα ένα ωραίο αμπαλάζ για κάτι που δεν υπάρχει»

Ο Παναγιώτης Πλακεντάς, δήμαρχος Εορδαίας επέμεινε στην κοινή απόφαση  των δημάρχων ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο αναφερόμενος στην παρουσία των δύο υπουργών Χατζηδάκη και Γεωργιάδη με ανακοινώσεις γενικόλογες. «Όλα τα υπόλοιπα ένα ωραίο αμπαλάζ για κάτι που δεν υπάρχει. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί  η μετάβαση μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι προτάσεις αυτές δεν απαντούν κατ’ ελάχιστο στις θεάσεις εργασίας που θα απολεστούν. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα γίνει δεν θα απορροφήσει το χαμένο προσωπικό» είπε προτείνοντας μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό με  μπροστάρη ντον περιφερειάρχη και τους δύο υπουργούς και εκεί να κατατεθεί η συνολική πρότασή μας με τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου. Επίσης ζήτησε τη συμμετοχή των δήμων στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ εξέφρασε την απορία για τα δύο δάνεια που έχει  ο δήμος όταν σταματούν οι μονάδες να λειτουργούν, αλλά και την επέκταση των τηλεθερμάνσεων που δεν θα χρηματοδοτούνται επειδή θα έχουμε ορυκτό καύσιμο. Κυρίαρχο ρόλο κατά την γνώμη του διαδραματίζουν οι θέσεις εργασίας και οι αποκαταστάσεις των εδαφών ζητώντας να εξεταστεί ακόμα και η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.


Ο Μανώλης Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού  θεωρώντας τον δήμο του ενεργειακό ανέφερε ότι το 1974 καταλήφθηκε μεγάλο μέρος του κάμπου από  τη λίμνη Πολυφύτου και έφυγαν πολλοί στο εξωτερικό. Επίσης το 2001 το ρεύμα του ΤΟΕΒ άρχισαν να το πληρώνουν οι αγρότες και τρίτο πλήγμα  έρχεται η απολιγνιτοποίησης χωρίς στόχους. Ζήτησε να  στηριχτεί ο αγροτικός τομέας, να προχωρήσει το φυσικό αέριο «για να μην μιλούμε με τα παιδιά μας στο Skype  όταν αυτά θα είναι στο εξωτερικό».

Ο Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης ανάφερε ότι άργησε η διυπουργική ενάμιση μήνα και  είναι ανέφικτο ως το 2023 να υλοποιηθούν δράσεις, μελέτες και έργα για την πολυσυζητημένη μετάβαση. «Δεν ισχυρίζομαι ότι σε έξι μήνες θα απορροφούμε πόρους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης μίλησε για μια  συνολική στάση με πρωτεργάτη το δίκτυο ενεργειακών δήμων που πλήττονται περισσότερο. Για μια ακόμη φορά ζήτησε τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ μαζί με την ανάπτυξη του νέου μοντέλου για την περιοχή, όπως και την συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή με δικαίωμα ψήφου.


Ο Γιάννης Καραβασίλης ζήτησε από την ΠΕΔ να αναλάβει το  συντονισμό των  δράσεων, γιατί σε άλλη κατεύθυνση κινείται η περιφέρεια, σε άλλη οι ενεργειακοί δήμοι, σε άλλη η ΠΕΔ και  μια τέταρτη ημερίδα δεν προσφέρει τίποτα. Ζήτησε παράταση εύλογου χρόνου πάνω από 15 χρόνια στη λειτουργία των μονάδων για να προσαρμοστεί η περιοχή. Δεν μπορεί να τελειώσει ο λιγνίτης  είπε προτείνοντας να πάμε σε ήπιες μορφές ενέργειας ή σε μείγμα καύσιμο. Πρότεινε  βασικές μονάδες να συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια  και το φυσικό αέριο να μην χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, αλλά για την τηλεθέρμανση.

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου