ΒΟΛΕΣ ΜΑΣΤΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

-” Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για ψέματα” – “Το μέλλον της περιοχής είναι μαύρο”

Στα ..κάγκελα είναι τα συνδικάτα εργαζομένων στη ΔΕΗ της περιοχής, μετά την ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν για τις μονάδες στις οποίες θα βγει “πωλητήριο” και ποιο συγκεκριμένα σε όλο τον …νομό Φλώρινας. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Τετάρτης, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ “Σπάρτακος” ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα το συντονιστικό των φορέων για τη ΔΕΗ, ώστε να μπει στο “τραπέζι” συγκεκριμένο πλάνο κινητοποιήσεων, κατά της πώλησης των μονάδων.

Ο γραμματέας του “Σπάρτακου” Σάκης Μάστορας, μιλώντας στο συμβούλιο, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του συνδικάτου για τον τρόπο που έχουν χειριστεί την κατάσταση μέχρι, τώρα, λέγοντας πως το συντονιστικό παρουσία του πρωθυπουργού ήταν “λειψό”, και ζητώντας να συγκληθεί άμεσα το συντονιστικό. Μάλιστα σχεδιάζεται να στείλουν σαν σωματείο έγγραφο προς τον περιφερειάρχη, για σύγκλησή του την ερχόμενη εβδομάδα”. Επίσης, ο ίδιος, σχολίασε χαρακτηριστικά στον “Π.Λ.” πως “δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ψέμματα. ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Μόσχος Μόσχου, μιλώντας στο συμβούλιο είπε πως “Οι ώρες είναι κρίσιμες και ιστορικές για όλους. Πάρθηκε η απόφαση για το ποιες μονάδες θα πουληθούν, ΑΗΣ Μελίτης  Ι, ΙΙ και ΑΗΣ Αμυνταίου. Έγινε λαϊκή συνέλευση στο Αμύνταιο για την επόμενη ημέρα, και οι εργαζόμενοι ανησυχούν, μετά τα όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός”, ζητώντας και εκείνος τη  σύγκληση του συντονιστικού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μιλώντας στον “Π.Λ.”, μετά την επιστολή όπου έστειλε η ελληνική πολιτεία για το ποιες μονάδες θα είναι στο μάρκετ τεστ, καλούνται όλοι να έχουν ξεκάθαρες θέσεις. Όλοι όσοι κατά καιρούς ήταν απέναντι στην πώληση της ΔΕΗ, να το δείξουν με πράξεις”. ο ίδιος είπε πως το σωματείο θα πάει στο συντονιστικό με συγκεκριμένες προτάσεις, λέγοντας πως πλέον είναι ξεκάθαρο το σχέδιο για πώληση της Μελίτης Ι (330 MW), μαζί με την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), συν τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW). Το πακέτο συνοδεύεται από τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις παραπάνω μονάδες, δηλαδή του Αμυνταίου (παρά την κατολίσθηση που υπέστη), της Λακκιάς και της Βεύης. “Το πρόγραμμα δράσης κατά της πώλησης των μονάδων θα πρέπει να βγει από τώρα, είπε ο ίδιος, λέγοντας πως ο χρόνος των κινητοποιήσεων θα πρέπει να είναι όχι τώρα αλλά στην κατάλληλη χρονική περίοδο. “Το μέλλον της περιοχής είναι μαύρο αν προχωρήσει η πρόταση, και αυτό αφορά όχι μόνο τη Φλώρινα αλλά όλη τη Δυτική Μακεδονία”, είπε κλείνοντας, σημειώνοντας πως έτσι συρρικνώνεται η δυναμική της ΔΕΗ, μιας και ο ΑΗΣ Καρδιάς έχει ημερομηνία λήξης το 2020 και πλέον θα απομείνουν ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και η υπό κατασκευή 5η λιγνιτική μονάδα.

Από τη συνέλευση εργαζομένων στο ορυχείο Αμυνταίου

 

Β.Σ.

 

διαβάστε σχετικά:

Αυτή είναι η τελική πρόταση για ΔΕΗ που πήγε στις Βρυξέλλες: Δύο+1 μονάδες και τρία ορυχεία προς πώληση