Το τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων από τις 8 Μαρτίου 2018 ζητούσε από τη ΔΕΗ ενημερωμένο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα των εξωτερικών αποθέσεων Νοτίου πεδίου. Συνιστούσε μάλιστα την απαγόρευση της απόθεσης τέφρας σε θέσεις που δεν προβλέπονται από τις εγκεκριμένες μελέτες, μετά από καταγγελία του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής. Στις 18 Μαΐου 2018 με ένα ακόμα έγγραφο στη ΔΕΗ η Επιθεώρηση Μεταλλείων αναφέρει -κατόπιν ελέγχου του απεσταλμένου από τη ΔΕΗ τοπογραφικού- ότι τα υψόμετρα των εξωτερικών αποθέσεων στον Α5 υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα της τεχνικής μελέτης. «Σας ενημερώνουμε ότι εφόσον δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα υψόμετρα , θα πρέπει να διακόψετε άμεσα τις εργασίες απόθεσης και να προβείτε στις απαραίτητες ενάργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια των αποθέσεων».

Στις 7-06-2018 η ΔΕΗ απαντά στην Επιθεώρηση Μεταλλείων ότι το ορυχείο έχει διακόψει τις εργασίες απόθεσης αγόνων υλικών από τον αποθέτη Α5 και έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ένταξής του στην εσωτερική απόθεση. Στις 30 Ιουλίου 2018 η Επιθεώρηση επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ πέντε χιλιάδων ευρώ διότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα υψόμετρα στις εξωτερικές αποθέσεις του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου.

Στις 14 Αυγούστου αποστέλλεται δελτίο τύπου στα ΜΜΕ με τίτλο : «Από σήμερα 14/08/2018 ο αποθέτης Α5 του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου λειτουργεί στην εσωτερική απόθεση του Ορυχείου». Το περιεχόμενο του Δ.Τ. είχε ως εξής: «Η ένταξη και λειτουργία του αποθέτη Α5 στην εσωτερική απόθεση είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παράλληλων έργων που εκτελέσθηκαν κατά κύριο λόγο από προσωπικό και μέσα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, διήρκεσαν περίπου 6 μήνες και ολοκληρώθηκαν με την πορεία του αποθέτη από την εξωτερική απόθεση προς την σημερινή του θέση μετά από διαδρομή 13 χιλιομέτρων.


Η ένταξη και λειτουργία του Α5 στην εσωτερική απόθεση θεωρείται κομβικής σημασίας για την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης λιγνίτη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ενώ παράλληλα και σε συνδυασμό με την λειτουργία του νέου κλάδου τέφρας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικές οχλήσεις προς τις όμορες κοινότητες από την λειτουργία του Ορυχείου».

Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν κατόπιν ενεργειών του δραστήριου συλλόγου Περιβάλλοντος @ Ανέργων και του προέδρου του κ. Κώστα Πουτακίδη, όπως αποκαλύπτουν και τα συνημμένα έγγραφα. Διαφορετικά ο αποθέτης θα λειτουργούσε εν γνώσει της ΔΕΗ φυσικά, αλλά και της δημοτικής και περιφερειακής αρχής χωρίς να είναι διασφαλισμένη η ευστάθεια των αποθέσων. Ο κίνδυνος πιθανής κατολίσθησης προ των πυλών με το ερώτημα του κ. Κώστα Πουτακίδη για την αποκατάσταση των υψομέτρων στα περιβαλλοντικά όρια να παραμένει. Η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΗ εξασφαλίζει την ασφάλεια στην εργασία;

Η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας επέβαλε ποινή 5.700 ευρώ στη ΔΕΗ για τον αποθέτη, ο οποίος όμως λειτούργησε εν συνεχεία. Ο δήμος Κοζάνης επίσης συναίνεσε σύμφωνα με τον κ. Πουτακίδη στη συνέχεια της λειτουργίας του με οφέλη για την τοπκή κοινωνία. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα οφέλη κ. δήμαρχε και γιατί μιλάτε τώρα για εμπαιγμό; Γιατί δεν έγινε αυτό το περίφημο δημοτικό συμβούλιο αρχές μήνα στην Ακρινή όπως προγραμματιζόταν; Τι θα βγείτε να πείτε στους κατοίκους; Γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τις συναντήσεις στην περιφέρεια και το υπουργείο; Πόσο ικανοποιημένος μπορεί να νιώθει ο περιφερειάρχης από τις διαδικασίες όταν η Επιθεώρηση Μεταλλείων και η δική του διεύθυνση επιβάλουν πρόστιμα κι εκείνος αποφασίζει τη συνέχειά του; Πόσο ψηλά στην ατζέντα είναι η ασφάλεια;;;
Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

 

Κώστας Πουτακίδης: «Μισή αλήθεια = Ένα μεγάλο ψέμα – Η επικινδυνότητα παραμένει στον αποθέτη Α5 Ν. Πεδίου πλησίον της Ακρινής»

Λευτέρης Ιωαννίδης για μετεγκατάσταση Ακρινής: «Έχουμε να κάνουμε με εμπαιγμό, τόσο από το Υπουργείο, όσο και από τη ΔΕΗ»

Η μετεγκατάσταση της Ακρινής σε περιδίνηση –Μπαλάκι ευθυνών για να μην χαθεί το στοίχημα

Ένα δημοτικό συμβούλιο στην Ακρινή για τα μάτια του κόσμου

Ακρινή ώρα ΜΗΔΕΝ – Άκαρπη η συνάντηση φορέων με Σταθάκη – Έρχονται κινητοποιήσεις