Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, η συνέντευξη Τύπου με το Δημήτρη Παπαδημούλη στο ξενοδοχείο “Έλενα” στην Κοζάνη. Τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκαν το πρωί, της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Παπαδημούλης ερωτήθηκε για το μείζων ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, για τη σχέση του νέου πολιτικού φορέα με το ΣΥΡΙΖΑ, για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως η δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και ο πλειστηριασμός των πρώτων κατοικιών.

“Μακριά από εμάς η επανάπαυση, ο εξωραϊσμός και η αλαζονεία”

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, η Ελλάδα βαδίζει βήμα-βήμα προς την έξοδο της από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πολύ θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ανακοίνωση της Τεχνικής Συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, το χρονοδιάγραμμα της οποίας εμπεριέχει την ανακοίνωση και την έγκρισή της από το Eurogroup, που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρθηκε, τα επόμενα βήματα αφορούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δυνατότητα εξαγοράς του με τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το τρίτο μνημόνιο.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι, παρά της θετικές εξελίξεις, ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει και για αυτό πρέπει να κρατήσουμε μακριά την επανάπαυση, τον εξωραϊσμό και την αλαζονεία. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί αυτό που βλέπουμε σε θετικούς οικονομικούς δείκτες στο καθημερινό τραπέζι του νοικοκυριού.

Για το ζήτημα της υπερφορολόγησης ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι προκειμένου να μειωθεί θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τόσο των υπερπλουσίων, όσο και μίας κοινωνικής μερίδας που καταφεύγει σε τέτοιες παρανομίες, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα οι νόμιμοι πολίτες. Κατά τον ίδιο, χρειάζεται κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για να επιτευχθούν τα παραπάνω.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βγει στον πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας. Αντιθέτως, αυτά που έχουν βγει στον πλειστηριασμό είναι ακριβά ακίνητα, αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, και ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

“Αυτό που πέτυχε ως τελικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση είναι καλύτερο από το σενάριο της μικρής ΔΕΗ”

Ερωτώμενος για το συλλαλητήριο της Φλώρινας, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι θεωρεί εύλογη τη στήριξη των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς αυτό δεν έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά εκφράζει την αγωνία για την ανάπτυξη μίας περιοχής που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ΔΕΗ και στο λιγνίτη. Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή συμφωνία, η οποία φέρει αναγκαστικά τα χαρακτηριστικά του συμβιβασμού, έχει αρνητικά σημεία, αλλά έχει αποτρέψει το σενάριο της αποκοπής ενός κομματιού της ΔΕΗ που εξέφραζε το 22% του συνολικού δυναμικού της. Αναλυτικότερα, το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το 18% του δυναμικού του φυσικού αερίου και το 26,3% του δυναμικού των υδροηλεκτρικών. Επίσης, κρίσιμα θέματα αυτής της συμφωνίας αποτελούν η ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας του προσωπικού και για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πάνε για πώληση μέσω διαγωνισμού και η μάχη για να δοθεί μια παράταση μερικών χιλιάδων ωρών στη λειτουργία κάποιων μονάδων.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ευρωβουλευτή με το δήμαρχο Κοζάνης και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, συζητήθηκαν οι προσπάθειες ένταξης όλης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα σχέδιο δημιουργίας μίας διεθνούς ευρωπαϊκής συμμαχίας περιοχών που στηρίζονται στο λιγνίτη ή στο κάρβουνο, ώστε να υπάρξουν μεσοπρόθεσμοι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί με αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα δώσουν προοπτικές εναλλακτικής ανάπτυξης και θα δημιουργήσουν απασχόληση.

“Η απόσταση ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ είναι σημαντική”

Απαντώντας στις κατηγορίες πολλών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε και άλλα, τελικά, έπραξε, όσον αφορά το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι η απόσταση ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι διεθνείς συσχετισμοί, είτε αυτοί είναι πολιτικοί, είτε κοινωνικοί. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι οι προηγούμενες διαδοχικές κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα, όχι μόνο για να ανατρέψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει ότι δε μπορεί να συνεχιστεί το μονοπώλιο του ελληνικού δημοσίου στο λιγνίτη, αλλά και για να προετοιμαστούν με συμμαχίες για το μικρότερο δυνατό κόστος της εφαρμογής της.

“Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό αποτελεί κατόρθωμα του κ. Καρυπίδη ” 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μια χώρα βυθισμένη στην κρίση και στα μνημόνια και πρόκειται να την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε αποτελεί και το δίκτυο φυσικού αερίου στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο,  αποτελεί κατόρθωμα του κ. Καρυπίδη σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τη ΔΕΔΑ. Όπως ανέφερε “το πρόγραμμα των προηγούμενων κυβερνήσεων προέβλεπε ένα ξερό αγωγό από τον οποίο θα περνούσε το αέριο και όχι δίκτυα για μέσα στις πόλεις”.

” Όπου η σοσιαλδημοκρατία συμμαχεί με τη δεξιά συρρικνώνεται”

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και ότι οι ίδιοι  αποσκοπούν στην οικοδόμηση συμμαχιών με σοσιαλιστές και με πράσινους , οι οποίοι θέλουν προοδευτικές λύσεις για την κοινωνία. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι αρχίζει και αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός μέσα στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς όπου αυτή συμμαχεί με τη δεξιά συρρικνώνεται. Παρά τα όσα προοικονομούν οι παραπάνω δηλώσεις, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι ίδιοι δεν αλλάζουν πολιτική οικογένεια και ότι, εφόσον ο λαός τους δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές του 2019, θα προχωρήσουν, μαζί με όσες δυνάμεις εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, σε συζητήσεις για τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

“Η κεντροαριστερά δε μπορεί να είναι αντί – αριστερά”

Όσον αφορά το νέο πολιτικό φορέα, ο κ. Παπαδημούλης συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την επιτυχία της, όμως δήλωσε πως θεωρεί αντιφατική και παράλογη τη στάση της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η κεντροαριστερά δε μπορεί να είναι αντί – αριστερά και ότι δεν είναι σωστή μία ακραία αντί – ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορά και λογική εκ μέρους του νέου φορέα. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν στην ηγεσία του νέου φορέα ότι η λογική του δορυφόρου προς τη Νέα Δημοκρατία δεν τους κάνει καλό, τόσο το καλύτερο”.

ΕΣ