Αίτημα για φιλικές, προσβάσιμες πόλεις με τη στήριξη της αστυνομίας

Στην κατάμεστη αίθουσα «Κοβεντάρειο» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της ελληνικής αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρία της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σχολιάζοντας το θέμα των ατόμων με αναπηρία τόνισε πως η ευαισθητοποίηση απέναντι τους αποτελεί μέτρο του πολιτισμού μιας κοινωνίας όσο και της δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως: « η δημοκρατία χωρίς την προστασία, χωρίς την διευκόλυνση των ανθρώπων αυτών που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με την πλειοψηφία, εάν δεν πάρει μέτρα∙ τότε είναι μία δημοκρατία ανάπηρη». Απαραίτητη, μάλιστα, θεώρησε τη συνεργασία κράτους και πολιτών για την καλυτέρευση της ζωής τους επισημαίνοντας πως: «Είναι ανάγκη να κάνουμε τις πόλεις προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Να αποκαταστήσουμε τα κουτσουρεμένα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Θεσμοί, κεντρικό κράτος, κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες αλλά και κάθε πολίτης ατομικά οφείλουμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αλλά και τη σημασία της προσβασιμότητας προέβαλαν κατά βάση οι υπόλοιποι ομιλητές. Η κα Ευγενία Νιάκα, Συντονίστρια ειδικής αγωγής Δ.Μακεδονίας, έκανε λόγο για τα στερεότυπα που πολλές φορές αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την αναπηρία τονίζοντας πως μέσα από το σχολείο μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αξιών. Σημείωσε, ακόμα, τις δυσκολίες της προσβασιμότητας στην πόλη της Κοζάνης. Το θέμα της προσβασιμότητας έθιξε και ο κ. Βασίλης Κούτσιανος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δ. Μακεδονίας προτείνοντας ως λύση τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε οι πόλεις να καταστούν φιλικές. Δεν παρέλειψε, ν’ αναφερθεί στο βοηθητικό ρόλο της αστυνομίας προς τα άτομα με αναπηρία. Από την άλλη ο δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε πως αποτελεί μέριμνα του δήμου η προσβασιμότητα της πόλης και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προς επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Να αποδεχτούμε την αναπηρία ως πρόβλημα όχι του ατόμου αλλά της κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ μιλώντας για το ρόλο της αστυνομίας σημείωσε πως, εκτός από κατασταλτικό μηχανισμό, αποτελεί και θεματοφύλακα αξιών, καταγράφοντας, παράλληλα, τις πρωτοβουλίες της αστυνομίας προς στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας.

Τον υποστηρικτικό ρόλο της αστυνομίας, τέλος, πιστοποίησε και ο κ. Μιχάλης Μίγγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος με τη φράση: «είμαστε δύο φορές ανάπηροι, όταν το περιβάλλον είναι ανάπηρο» σχολίασε το περιβάλλον στο οποίο δρουν τα άτομα με αναπηρία. Προέτρεψε, μάλιστα, εκείνα να είναι πιο διεκδικητικά.

Φ.Μ.