Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με ιστορική και συναισθηματική αξία για όλους τους Έλληνες και τεράστιο συμβολισμό για τους απανταχού Χριστιανούς.

Η απόφαση μετατροπής της σε ισλαμικό τέμενος – τζαμί, συνιστά μια άνευ προηγούμενου προκλητική και αυθαίρετη καταστρατήγηση αποφάσεων διεθνών οργανισμών και θεσμών, καθώς και κατάφωρη παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου περί προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας ενώνει τη φωνή του με τις υπόλοιπες φωνές διαμαρτυρίας και καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας και το Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Καλεί δε τη διεθνή κοινότητα και την UNESCO να παρέμβουν ώστε να μην προχωρήσουν τα επόμενα βήματα για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.