ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: “ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ” – “Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ”

Σε δοκιμαστική λειτουργία το πρωτοπόρο έργο που κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ

Στ. Πιτσιόρλας: Σε έργα ΣΔΙΤ το 20% των δημοσίων επενδύσεων από το 2017

Τη νέα Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη, που εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία επισκέφθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας

όπου ενημερώθηκε  από τους επιτελείς της ΔΙΑΔΥΜΑ και της αναδόχου εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του εργοστασίου, το οποίο αναπτύχθηκε σε μια έκταση 200 στρεμμάτων στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ.

“Αντιμετωπίζω θετικά και αποδεχόμαστε το αίτημα της ΔΙΑΔΥΜΑ και θα ενθαρρύνουμε το θετικό της παράδειγμα”, είπε ο υπουργός επιφυλάσσοντας θετικές ειδήσεις για την περιοχή, αφού ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης του έργου για το 2017, από το 50% ίσως και στο 70%, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε το κόστος λειτουργίας  του εργοστασίου για τους κατοίκους της περιοχής να είναι μικρότερο. Θα είναι μια ευκολία μιας και οι δήμοι θα πληρώνουν λιγότερο για το εργοστάσιο, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργία του. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιρτσιόλα,  από φέτος ένα ποσοστό ένα 20% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διατίθεται σε αυτή τη μέθοδο υλοποίησης έργων, με την οποία επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη μόχλευση κεφαλαίων.

Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΠΑΔΥΜ Νίκος Περδικάρης, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η δοκιμαστική λειτουργία της Μ.Ε.Α., χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας του έργου.
Για την πρωτοπόρα ΔΙΑΔΥΜΑ που ξεκίνησε χρόνια πριν τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, αλλά και τη σπουδαιότητα του έργου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της εταιρείας και δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, λέγοντας επίσης ότι βασικός στόχος ήταν από τότε η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων . Σημαντικό ήταν επίσης αυτό που ζήτησε ο κ. Λαμπρόπουλος εκ μέρους των δημάρχων ως προς το οικονομικό βάρος που πέφτει επάνω στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας από τον υπουργό να λάβει μέριμνα, κάτι που ο κ. Πιτσιόρλας δεσμεύθηκε ότι θα μεριμνήσει.

Στην πρωτοπόρα περιφέρεια που αποκατέστησε ανεξέλεγκτες χωματερές, μάλιστα όντας η πρώτη ανά την Ελλάδα που το έκανε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης . ΤΟν Ιούνιο του 2015 η ΔΙΑΔΥΜΑ προχώρησε στην υπογραφή της σύμπραξης για τη μονάδα, που τώρα τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία. “Στη Δυτική Μακεδονία αλλάζουμε συνήθειες για ακόμη μια φορά”, σημείωσε ο κ. Μαυρίδης , λέγοντας επίσης ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ ανέλαβε με επιτυχία την ευθύνη για την αξιοποίηση του ΣΔΙΤ , για τα στερεά απόβλητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τη συμβολή που μπορεί να πετύχει η εταιρεία σε πανελλαδικό επίπεδο. Η υλοποίηση των ΣΔΙΤ πρέπει να γίνει με συναίνεση για να προσελκύσουμε επενδυτές, είπε ο κ. Μαυρίδης , με προϋπόθεση την ύπαρξη αποτελεσματικού φορέα διαχείρισης , όπως η ΔΙΑΔΥΜΑ. “Η εταιρεία με τις προσπάθειες πρώην και νυν δημάρχων έφερε εις πέρας την υλοποίηση ενός τόσο πολύπλοκου και πρωτότυπου έργου για τα ελληνικά δεδομένα , το μοναδικό στην Ελλάδα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Μπόμπολας από την ανάδοχο εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ αναφέρθηκε στην πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα γίνεται με ΣΔΙΤ και είναι το μόνο που έγινε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. “Συνδυάζοντας καινοτόμες εφαρμογές και μοντέρνες τεχνολογίες δημιουργώντας ελληνική τεχνογνωσία στα απορρίμματα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για το έργο η Περιφέρεια εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ επένδυσε  17 εκ. ευρώ για το έργο, ενώ εξασφάλισε από χρηματοδοτήσεις ακόμη 30 εκ. ευρώ μέσω δανεισμού (εν μέσω capital control).
Πάνω από 150 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια της κατασκευής , ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίες, όπως σημείωσε ο κ. Μπόμπολας. Τέλος, ευχήθηκε η Δυτική Μακεδονία να αποτελέσει παράδειγμα ώστε να ωριμάσουν κι άλλα τέτοια αναπτυξιακά έργα της χώρας.
Το λόγο είχε και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου σε έργα ΣΔΙΤ, συγχαίροντας τη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον ανάδοχο για το έργο που έγινε και τονίζοντας παράλληλα πως “τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να αποτελέσουν έναν αναπτυξιακό μοχλό”.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η χώρα μας έχει ανάγκη από ευχάριστες ειδήσεις και θετικά παραδείγματα, όπως το έργο του ΣΔΙΤ. “Περνάμε δύσκολη περίοδο και ελπίζουμε να μπούμε σε φάση ανάπτυξης γρήγορα και πρέπει να έχουμε τέτοια παραδείγματα που δείχνουν την Ελλάδα της δημιουργίας. Το έργο αυτό είναι ζωντανό παράδειγμα. Χρειαζόμαστε νέα κουλτούρα στη συνεργασία όλων των φορέων. Έχουμε μπροστά μας ένα υποδειγματικό έργο, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού και αναθεώρησης της σύμβασης, κάτι που δεν είναι σύνηθες. Το έργο για 27 χρόνια που θα διαρκεί η σύμβαση, θα λειτουργεί με την ευθύνη του κατασκευαστεί για να λειτουργεί όπως την πρώτη ημέρα. Το έργο επιλύει το έργο των απορριμμάτων, είναι ένα έργο πολιτισμού”. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στη ΔΙΑΔΥΜΑ και σε όσους δούλεψαν από χρόνια για να φτάσει  στο σημείο να υλοποιηθεί το έργο.

Ακόμη, ο υπουργός ζήτησε να αξιοποιηθούν τα ΣΔΙΤ, ώστε να γίνουν τα έργα που χρειάζεται η χώρα, ώστε να μπει στην ανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας. “Η ΔΙΑΔΥΜΑ, η Δυτική Μακεδονία με το έργο αυτό πρωτοπορεί και δίνει ένα παράδειγμα  που θα μιμηθούν και άλλοι”, είπε ο υπουργός, λέγοντας πως το θετικό μήνυμα από την Κοζάνη πρέπει να το ακούσει όλη η Ελλάδα. Ο ίδιος  σχολίασε και την αξιολόγηση, λέγοντας ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να κλείσει, μιας και ο λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, είπε πως το έργο λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ για την αποδοχή του αιτήματος του δήμου και της ΔΙΑΔΥΜΑ ως προς το κόστος των απορριμμάτων μέχρι να μπει το ειδικό τέλος ταφής, ο Λευτέρης Ιωαννίδης είπε πως είναι εύκολο το αίτημα των κατοίκων, που δεν πρέπει να επιβαρύνονται επιπλέον χρήματα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Μάλιστα είπε πως πρόκειται για μια αδικία που άρετε  για τους κατοίκους της περιοχής.

Για  25 χρόνια  ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΕΠΑΔΥΜ που  θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου και μετά το έργο θα αναλάβει η  ΔΙΑΔΥΜΑ. Στο έργο θα απασχοληθούν μελλοντικά μέχρι 120 εργαζόμενοι.

 

Β.Σ.