ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 171.565,85 μ²

– Ελπίδες για επαναλειτουργία του ΟΣΕ σε δύο χρόνια!

Μια σπουδαία στιγμή για την Κοζάνη αποτελεί η παραχώρηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Δήμο Κοζάνης συνολικής έκτασης 171.565,85μ², ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κοζάνης του ΟΣΕ ΑΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ έγινε τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Για ένα σημαντικό έργο έκανε λόγο ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, λέγοντας πως : “Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σπουδαίο βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι η αξιοποίηση  του σιδηροδρομικού σταθμού προς όφελος της κοινωνία για την αξιοποίηση του χώρου, με στόχο να τον παραδώσουμε προς τους πολίτες . Στόχος είναι να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και να αλλάξει η ποιότητα ζωής”. Επίσης , ο δήμαρχος εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι απαιτείται πολύ δουλειά ακόμη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάπλαση θα γίνει με βάση αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πανελλήνιας εμβέλειας, λέγοντας πως ενδεχομένως να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, μιας και το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας υποδομών και μεταφορών Θάνος Βούρδας χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ιδιαίτερα σημαντική, μιας και γίνεται το πρώτο βήμα για την παραχώρηση της έκτασης του ΟΣΕ στο Δήμο, για να διαμορφωθεί ένας πνεύμονας για τους πολίτες. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον δήμο, τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΟΣΕ για την προσπάθεια που έκαναν, σημειώνοντας πως “είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν , ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ως “υπόδειγμα” για όλη την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αξιοποίησή του σταθμού σε δύο χρόνια, οπότε και ελπίζει να επαναλειτουργήσει.  “Μια αξιοποίηση που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, για τον σιδηρόδρομο, καλό είναι να την αξιοποιήσει η πόλη και να φέρει μια ανάπτυξη και μια αναβάθμιση στην πολεοδομία της Κοζάνης και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει τον σταθμό όταν θα επαναλειτουργήσει, ελπίζω σε δύο χρόνια από τώρα”.

Ο Δημήτρης Νεόφυτος, εκτελεστικό μέλος της ΓΑΙΟΣΕ, μίλησε για παραχώρηση της έκτασης στο δήμο της Κοζάνης, μίλησε για την πολιτική βούληση που υπάρχει για την αξιοποίηση του χώρου, και την εκμετάλλευσή του, υπέρ των κατοίκων, κάτι που όπως είπε είναι απαραίτητο.

Οι τρεις φάσεις του έργου

Το έργο για εκτελεστεί σε τρεις φάσεις, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Δεσποτίδης. Το έργο εντάσσεται στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης . Η παρέμβαση αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ η ιδέα που κατατέθηκε στη διαχειριστική αρχή και εγκρίθηκε στην πρώτη φάση του (η 2η φάση του έργου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες), ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και καταλήγει στον ΟΣΕ. Στη διαδρομή του συναντάει την Πλατεία Λασσάνη, την οδό Ολύμπου και την οδό Αριστοτέλους, που μπαίνουν στη λογική της ανάπλασης και συνδυασμένης χρήσης. “Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που στόχος είναι να αλλάξει όλη την πόλη”, τόνισε ο ίδιος. Η πρώτη φάση του έργου θα ξεκινήσει μετά το τέλος του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος του συλλόγου “Πλατάνια” ευχαρίστησε την ΓΑΙΟΣΕ για την παραχώρηση της κάτω αίθουσας στον σύλλογο.

 

Βασικά σημεία προγραμματικής συμφωνίας Δήμου Κοζάνης– ΟΣΕ Α.Ε. – ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

 

  • Ένταξη & υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΣΒΑΑ του Δήμου Κοζάνης 2014-20 – συνολική έκταση 171.565,85μ²
  • Έκταση 96.912,24μ², ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα) – Μίσθωση με 800€/μήνα ////// Έκταση 16.562,33μ², ιδιοκτησίας ΟΣΕ (για τις λειτουργικές ανάγκες του Σιδηροδρόμου)
  • Έκταση 51.892,02μ², ιδιοκτησίας Δήμου Κοζάνης (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα –διεκδικούμενη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.) – Σε περίπτωση τελεσίδικης απόφασης κτηματολογικού δικαστή για απόδοση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. μίσθωση με 3.600,00€/έτος
  • Παραχώρηση κατά χρήση για 99 χρόνια – έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφαση
  • Προκήρυξη ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την παρέμβαση στην έκταση.
  • Τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλης – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
  • Χωροθέτηση με ευθύνη του ΟΣΕ του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης σε έκταση της κτηματικής περιοχής Μαυροδενδρίου έναντι της ΒΙΠΕ
  • Πώληση έκτασης, εντός τριών ετών, επιφάνειας περίπου 2.200,00μ², εντός της έκτασης του Σ.Σ. από ΟΣΕ Α.Ε. προς τον Δήμο Κοζάνης για τη κατασκευή δομών Πρόνοιας, έναντι ποσού περίπου 400.000,00€.
  • Οκταμελής Κοινή επιτροπή Παρακολούθησης (4 μέλη από Δήμο Κοζάνης – 2 μέλη από ΟΣΕ Α.Ε. – 2 μέλη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.)

Η προτεινόμενη ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη παρέμβαση θα αποτελέσει σημαντική τομή για την πόλη της Κοζάνης και θα συντελέσει στην ενοποίηση του υπάρχοντος σήμερα εμπορικού κέντρου της πόλης, με την προτεινόμενη δημιουργία χώρων εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

 

Β.Σ.