Έπειτα από το σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πανηγύρια και το συσχετισμό τους με την αναζωπύρωση του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού που επιφέρουν απόφαση πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της Πέμπτης 30 Ιουλίου σχετικά με το πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης κατά τις 22-23 Αυγούστου. Ψηφίστηκε κατά η πλειοψηφία η ματαίωση του πανηγυριού και η μετατροπή του σε υπαίθρια αγορά, δεδομένης και της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή όλων των πανηγυριών και τον Αύγουστο.

Τη σύγχυση περί πανηγυριών και εμποροπανηγύρεων-υπαίθριων αγορών ξεδιάλυνε ο κ. Γιώργος Μπιλιώνης, διευθυντής τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας πως για να πραγματοποιηθεί μία εμποροπανήγυρις πρέπει να υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις. Να γνωστοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, να υπάρχουν τρία μέτρα μεταξύ των εκθετηρίων πάγκων, να είναι προς μία κατεύθυνση η ροή του κόσμου και να γνωστοποιηθεί στις αστυνομικές αρχές ο κατάλογος των συμμετεχόντων. Προαπαιτούμενα που μπορούν να τηρηθούν για την διεξαγωγή της εμποροπανηγύρεως στην Παναγία Φανερωμένη όπου θα υπάρχουν τρεις θέσεις υπαίθρου εμπορίου. Ειδικότερα, η πρόταση του αντιδημάρχου ανάπτυξης κ. Κώστα Κυριακίδη ήταν να υπάρχουν πάγκοι για χαλβά και καλαμπόκι και όχι να γίνει πανηγύρι.

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από πλευράς του κ. Φώτη Κεχαγιά, δημοτικού συμβούλου, του κ. Τάσου Σιδηρά, εντεταλμένου σύμβουλου σε θέματα υγείας και του κ. Κώστα Κυτίδη, προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Κεχαγιάς πρότεινε να ακυρωθεί και η εμποροπανήγυρις για λόγους προστασίας των πολιτών δεδομένης και της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Ο κ. Κυτίδης επεσήμανε πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί η ίδια γραμμή με το πανηγύρι του Δρεπάνου που ακυρώθηκε μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι. “Ο Δήμος Κοζάνης να μη δίνει βήμα σε όποιο κακοπροαίρετο να αναφέρει ότι αποτελούμε εμείς το κίνητρο ένεκα της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας για να ευδοκιμήσουν αυτά τα φαινόμενα” πιθανής αύξησης των κρουσμάτων του ιού. Να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή αιτία συγχρωτισμού έστω και με τα δύο ή τρία σπιτάκια, συμπλήρωσε. Ως ανταπάντηση ο κ.Κυριακίδης ανέφερε πως δεν είναι υπεύθυνος για την προσέλευση του κόσμου και το συγχρωτισμό στις εκκλησίες.

Φ.Μ.