Μπορεί οι εντυπώσεις στην πολιτική να έχουν το δικό τους βάρος, βλέπε τη μεγιστοποίηση του θέματος για το ειδικό τέλος του 80% από την δημοτική παράταξη  Τόπος Να Ζεις, αλλά ακόμη σημαντικότερες είναι οι επιλογές  . Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στο WestChannelξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έγινε συζήτηση για το τέλος του  80%, αλλά για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου , παρέχοντας  πλήρη υποστήριξη στο συνδυασμό του Βαγγέλη Σημανδράκου  που βάλλεται.

Πράγματι στην οικονομική επιτροπή ο πρόεδρος , όπως αναφέρει και η απόφαση της Διαύγειας  «γνωρίζει στα μέλη του Δ.Σ. ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπ’ αριθμ. 384/2019 απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης που έχει επέλθει η χώρα μας από την κρίση της πανδημίας και να παραμείνουν τα τιμολόγια ύδρευσης αποχέτευσης τηλεθέρμανσης για το 2020 στα επίπεδα του 2019 η δε τιμολογιακήπολιτική που είχε αποφασισθεί για την τριετία 2020-2022 να μετατεθεί για την τριετία 2021- 2023.Επίσης το κοινωνικό τιμολόγιο να ισχύσει κανονικά για το 2020 όπως έχει αποφασισθεί στην υπ’ αριθμ. 384/2019 και καλεί το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά, όπως και έκανε  ομόφωνα με την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Τονίζουμε και πάλι ότι η απόφαση είναι ομόφωνη και δεν είδαμε τα μέλη του Τόπος Να Ζεις να εισηγούνται κάτι διαφορετικό, άρα προκαλεί αλγεινή εντύπωση να κατηγορείς τους άλλους για κάτι που εσύ επικροτείς, όταν μάλιστα αυτό είναι το ειδικό τέλος του 80% , η επιβολή του οποίου μπορεί να ανασταλεί ή να οριστεί ποσοστό μικρότερο του 80% επί της αξίας του νερού που καταναλώνεται. Είναι  δηλαδή επιλογή της ΔΕΥΑΚ η παραμονή του ειδικού τέλους  με τον πολίτη να βρίσκεται απέναντι στην παράταξη του Λάζαρου  Μαλούτα  και του Λευτέρη Ιωαννίδη, συμπολίτευση και αντιπολίτευση που συμφωνούν για τη διατήρησή του. Ασχέτως αν η δεύτερη θέλει  να κατηγορήσει άλλους για τις επιλογές της , όταν μάλιστα η ίδια  το ψηφίζει.

Αυτό που συνειδητοποιεί ο πολίτης μέσα από όλο αυτό είναι  ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια την τριετία 2021-23 και εδώ η αντιπολίτευση δεν βλέπουμε να έχει διαφωνία. Όσο για τους λόγους παραμονής του ειδικού  τέλους του 80%  περιμένουμε  χρόνια να ενημερωθούμε για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που γίνονται εκτός ΕΣΠΑ για να δικαιολογηθεί και η επιβολή του. Με το ΚΕΠΚΑ να είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις  του αλλά μετά να αναδιπλώνεται. Ο πολίτης πληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΚ , η οποία όπως μάθαμε πρόσφατα  από το Τόπος να Ζεις μπορεί να δημιουργήσει αυτόνομη  μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στο Δρέπανο με καύσιμο το φυσικό αέριο  της  με κόστος των 60 εκ.Η μονάδα αυτή θα δημιουργηθεί  μόνο για την πόλη της Κοζάνης και τα δημοτικά διαμερίσματά της  και το ποσό που φαντάζει υψηλό, αλλά  θα μπορούσε να καλυφθεί με προγράμματα για να μην εξαρτιόμαστε από καμιά Α.Ε. και εξωτερικό φορέα. Το ειδικό τέλος 80% όμως δεν μπορεί να μικρύνει για να ελαφρυνθεί η τσέπη του καταναλωτή και τα 60 εκ θα βρεθούν από προγράμματα , όταν ήδη το Υπουργείο Ενέργειας είχε  ανακοινώσει τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης Α.Ε. των δήμων Κοζάνης -Πτολεμαΐδας -Αμυνταίου   για ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά. Αλήθεια πατάμε στη γη ή ακόμα φτιάχνουμε πρωτόκολλα συν αντίληψης με τον εαυτό  μας ;

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου