Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας! Κυβέρνηση και εργοδοσία να αναλάβουν τις ευθύνης τους τώρα.

Το Σ.Ε.Ε.ΕΝ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο (ΛΚΔΜ) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 8:00πμ για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι το τελευταίο διάστημα η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση των κρουσμάτων. Το νέο lockdown φέρει την σφραγίδα της κυβέρνησης που με την άρνηση της να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας μας έφερε σε αυτήν εδώ την κατάσταση. Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο λαό και στην ατομική ευθύνη του καθενός και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή με προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα υγειονομικού προσωπικού, αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτα σε σχέση με τα πραγματικά μέτρα προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός.

Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της ατομικής ανευθυνότητας όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που έκαναν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτα για χάρη των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Με το ίδιο σκεπτικό κινείται και η ΔΕΗ Α.Ε. Προβάλλει την ατομική ευθύνη των εργαζόμενων , ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη στους χώρους δουλειάς από μέτρα ατομικής προστασίας όπως οι μάσκες, τα απολυμαντικά χώρου, αντισηπτικά κλπ. Διαγνωστικά τέστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους σταθμούς και τα ορυχεία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελλείψεων είναι να αυξάνονται τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς αρά και τα κρούσματα της πανδημίας. Εκτός από τα παραπάνω έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση το ότι δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια υγειονομικών στο ορυχείο της Καρδιάς και στα σκληρά του Νότιου πεδίου.

Διεκδικούμε:
– Επαναλαμβανόμενα τέστ σε όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς και στα ορυχεία ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, εργολαβικοί 8μηνίτες) με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε.
– Κάλυψη όλων των ορυχείων και των σταθμών με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την λειτουργία όλο το 24ωρο του κάθε ιατρείου.
– Εξασφάλιση χαμηλού ποσοστού πληρότητας για την ασφάλεια των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τα ορυχεία και τους σταθμούς.
– Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για την φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ( π.χ. κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις).
– Απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τους χώρους δουλειάς χωρίς καμία μεταβολή στους όρους εργασίας τους. Μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων στους χώρους δουλειάς και στα γραφεία στην ΔΕΗ Α.Ε. Λειτουργιά των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρος της ΔΕΗ Α.Ε
– Απαγόρευση απολύσεων, καμία αρνητική μεταβολή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.
– Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας στους εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
– 7ωρο- 5νθημερο – 35ωρό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτο προσωπικού (8μηνα-2μηνα, εργολαβικοί). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών.
– Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ και εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.
– Όχι στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, να μην κλείσουν τα ορυχεία και οι σταθμοί. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ.
– Άμεση ένταξη των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με τον τελευταίο διαγωνισμό του 2016.
Πτολεμαΐδα 17.10.2020