ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ξεκίνησαν από την Κοζάνη οι συζητήσεις για τη  δημιουργία μιας Πλατφόρμα Μετάβασης των Ανθρακοφόρων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας πολιτικών εκπροσώπων και τεχνοκρατών με στο Στρασβούργο, καθώς και της επίσημης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις τρεις Περιφέρειες – πιλότους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Coal Regions in Transition Platform”, συνδιοργανώνει το πρωί της Τρίτης Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στη Δυτική Μακεδονία. Η Τεχνική Συνάντηση αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου για τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές υποστήριξης, δίνοντας βαρύτητα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό , στηρίζοντας την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δεξιοτήτων και χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης .

Στις ανισότητες των γεωγραφικών περιοχών της Ευρώπης, στα πλεονάσματα του Βορρά και τα ελλείμματα του νότου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια καλή συγκυρία μιας και οι πολιτικές που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν μια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση . “Με τη συναντίληψη και τη συναπόφαση που έχουμε δημιουργήσει, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση αλλά και με τους τοπικούς φορείς, είμαστε έτοιμοι ως περιφέρεια πιλότος να εκπέμψουμε μια πολιτική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ένωσης για μια πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που πραγματικά μας ενώνει και θα δίνει προοπτική στο αύριο . Εδώ θα κριθούμε όλοι, μιας και αυτή η διαδικασία θα κρατήσει σε βάθος χρόνου και δεν αφορά ούτε αυτή την κυβέρνηση, ούτε αυτή την περίοδο. Αφορά το μέλλον και από το μέλλον δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς”, είπε ο περιφερειάρχης.

Μιλώντας για τη συζήτηση που άνοιξε για τη στήριξη των περιοχών αυτών, ο πρόεδρος του δικτύου ενεργειακών δήμων Σάββας Ζαμανίδης επεσήμανε πως η συζήτηση είναι στα πρώτα της στάδια, λέγοντας πως η εν λόγω ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης χαρακτήρισε ως σημαντική αυτή τη συνάντηση, λέγοντας πως υπάρχει διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πως θα διαμορφωθούν αυτές οι πολιτικές: ¨Αν δεν υπάρχει συνέχεια σε όλο αυτό, αν δεν υπάρχει κοινή στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση  , δεδομένου ότι είναι το επόμενο βήμα σε μια σειρά πραγμάτων τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό ότι βρίσκονται όλοι οι φορείς εδώ και υπάρχει ένα πλαίσιο συναντίληψης  και υπάρχει διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές σε αυτές τις περιφέρειες “. Πρόκειται για 42  περιφέρειες στην Ευρώπη και όπως είπε ο δήμαρχος, χρειάζεται μεγαλύτερη η στήριξη της ΕΕ σε αυτές τις περιφέρειες γιατί θα πληγούν παραγωγικά από την αλλαγή του μοντέλου, κάτι που είναι πραγματικότητα. “Οι περιφέρειες αυτές πρέπει να βγουν κερδισμένες αλλά όχι χαμένες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, πρώτα ο σχεδιασμός, μετά η αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων και έπειτα να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που ελήφθη προ χρόνων τώρα δικαιώνεται, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να δούμε πρώτα αποτελέσματα.

 

WWF: Στήριξη εργαζομένων και ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη Δ. Μακεδονία


Από την πλευρά του ο Νίκος Μάντζαρης από την
WWF, μιλώντας στον “Π.Λ.” ανέφερε πως η δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι προς τη θετική κατεύθυνση . Όπως τόνισε, είναι θετικό ότι αναγνωρίζει η ευρωπαϊκή επιτροπή πως υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε 41 ακόμη περιοχές στην ΕΕ. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην ανάγκη διοχέτευσης των πόρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές, λέγοντας πως: “Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας είναι κατ’ αρχάς πολύ ενθαρρυντική. Όμως , ακόμη ως προς το περιεχόμενο της είναι ακόμη εξαιρετικά θολό και πρέπει να αποσαφηνιστεί. Εμείς λέμε ότι οι πόροι πρέπει να διοχετευτούν στη στήριξη των εργαζομένων και στην ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη Δ. Μακεδονία και τις άλλες λιγνιτικές περιοχές”. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή είναι η μόνο λύση, λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση σε αναζήτηση λ.χ. καθαρού άνθρακα, κάτι που δεν υπάρχει, λέγοντας πως τα ζητήματα μετάβασης είναι κεντρικά στην εφαρμογή οποιασδήποτε φιλόδοξης κλιματικής πολιτικής.

 

“2.3 δις ευρώ στη Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2030 θα ανακάμψουν την περιοχή”

Το 2006 η WWF σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο παρουσίασε 12 βιώσιμες δραστηριότητες στη Δυτική Μακεδονία. Αν δοθούν 2.3 δις ευρώ στην τοπική οικονομία μέχρι το 2030, τότε η οικονομία της περιφέρειας μπορεί όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά και να αναπτυχθεί σημαντικά, τόνισε ο κ. Μάντζαρης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε διπλασιασμό του τοπικού ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις δραστηριότητες που θα χαθούν μετά από συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

 

Στο 50% η ανεργία στην Κοζάνη αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα

Μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση ο κεντρικός εισηγητής εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ Διονύσιος Γιαννακόπουλος, μίλησε για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, που δεν είναι φυσική, αλλά πολιτική, για αυτό και ξεκίνησε αρχικά η εν λόγω συζήτηση. Έδωσε στοιχεία για τη λιγνιτική δραστηριότητα και τόνισε πως με εκτιμήσεις το 2050 αν δεν παρθεί κανένα μέτρο, η συνολική ανεργία θα ξεπεράσει το 40%, με την περιοχή της Κοζάνης να εκτινάσσεται πάνω από το 50%, για αυτό και χρειάζονται άμεσα μέτρα. Επίσης, ανέφερε πως: “Μπήκαμε σε μια παραγωγή μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής , κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Βλέπουμε ότι το peak ήταν στο 2000 και έκτοτε υπάρχει συνεχής μείωση . Μέχρι το 2011 υπήρχε το 64% της αξιοποίησης των ανοιχτών ορυχείων , ενώ στο peak της παραγωγής το 34% του ΑΕΠ είχε να κάνει με το λιγνίτη στα 1.5 δις ευρώ. Το 2009 είχαμε 22.500 εργαζόμενους στη λιγνιτική βιομηχανία, άμεσα ή έμμεσα και το 2013 για κάθε μια θέση λιγνίτη υπάρχουν 2.6 θέσεις στον ευρύτερο χώρο εργασίας. Όπως η περιφέρεια έχει το 30% της ανεργίας, την υψηλότερη στην ΕΕ. Το οικονομικό μοντέλο της ΔΜ χαρακτηρίζεται ως μονοδιάστατο, καθώς στηρίχθηκε στην εξορυκτική βιομηχανία και αυτό μας λέει ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις όποιες αλλαγές γίνονται στον χώρο”.

 

Β.Σ.