Ο Γρηγόρης Τσιούμαρης , αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο ως έκτακτο θέμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τις επιπτώσεις του από το νέο νομοσχέδιο .Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Θεοδουλίδης εστίασε στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής με την πτώση των εισακτέων και τον αριθμό των τμημάτων του ιδρύματος. Υπάρχει μια σκέψη για ειδική μέριμνα για τρία περιφερειακά ιδρύματα , σημείωσε. «Υπολογίζουμε ότι θ α καταλήξουμε περίπου στο 40-50% των φοιτητών και 10 από τα 22 τμήματα θα πάρουν μικρό αριθμό τμημάτων και στο μέλλον αυτά θα τα καταστήσει μη βιώσιμα Η περίπτωσή μας είναι διαφορετική, αφού καλούμαστε να στηρίξουμε τη μετάβαση ειδικά τον πυλώνα έρευνας και εκπαίδευσης, άρα απαιτείται κρίσιμη μάζα σε φοιτητές και τμήματα. Χαμηλές βάσεις δεν σημαίνει ότι το τμήμα είναι κακό, αφού το επίπεδο εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό, το επίπεδο σπουδών . Η ποιότητα δεν εξαρτάται από τη ζήτηση αλλά από γεωγραφικούς λόγους. Τμήματα με χαμηλές βάσεις έχουν περιζήτητα μεταπτυχιακά. Υπάρχει αποπροσανατολιστική συζήτηση για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην περιφερειακή ανάπτυξη. Προτείνουμε μείωση εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και η δραστική μείωση μεταγραφών , ενώ υπάρχουν και σκέψεις για νέα ποιο ελκυστικά τμήματα».

Ο Θόδωρος Καρυπίδης , επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι «Ό,τι κατακτήσαμε θα παραμείνει στο ακέραιο και τα τμήματα που δημιουργήσαμε και δεν λειτούργησαν , αλλά πίσω δεν θα κάνουμε. Και μην νομίζουν κάποιοι ότι δεν διαθέτουμε επιστήμονες με γνώση. Ο κ Θεοδουλίδης είναι από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο» πρόσθεσε με την κα Κεραμέως να κλείνει το μάτια στα ιδιωτικά κολλέγια .Η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου μίλησε για «μια διγλωσσία από πλευράς κυβέρνησης αφού το Πανεπιστήμιο θα είναι ο φορέας που θα σηκώσει το βάρος της μετάβασης και στην πράξη υποβαθμίζεται. Να μπει στο τραπέζι το θέμα της πλήρωσης θέσεων , των ξενόγλωσσων τμημάτων και να παρθούν αποφάσεις που θα διευρύνουν το ρόλο του».

Αποφασίστηκε τελικά να ψηφίσει το περιφερειακό συμβούλιο το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας …

Ιωάννα Παπαδημητρίου