Νίκος Χαρδαλιάς από Κοζάνη: Μίλησε για σπέκουλα με την Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας παρέστη στην τελευτή αποφοίτησης της 83ης Εκπαιδευτικής Σειράς Δοκίμων Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη .Κατόπιν πραγματοποίησε σύσκεψη στο κτίριο της πρώην νομαρχίας με αυτοδιοικητικούς και αντιπεριφερειάρχες.

Με αυτήν την επίσκεψη ολοκληρώνεται ένας κύκλος επισκέψεων στις 13 περιφέρειες της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου και με βάση το νέο νόμο στα θέματα της πολιτικής προστασίας .Η χώρα αποκτά εθνικό μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης καταστροφών, μια κάθετη δομή για το ποιος παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα το ποιος κάνει τί περιγράφεται στα εγχειρίδια, αλλά τώρα ώρα υπάρχει ο άνθρωπος που παρακολουθεί την ώρα της κρίσης ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα. Μέσα από τον καινούριο νόμο δίνονται δυνατότητες στους περιφερειάρχες και δημάρχους στην πρόληψη με  συγκεκριμένα έργα ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να κινητοποιούμε άμεσα διαδικασίες με συντηρήσεις δρόμων, αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας κ.ο.κ.

Κάθε περιφέρεια αποκτά ένα επιχειρησιακό κέντρο, όπως και η Δυτική Μακεδονία. Περιμένουμε στον επόμενο μήνα να μας υποδειχθούν οι χώροι, 4 στρεμμάτων συν, συνδεδεμένα και τα 13 με το εθνικό κέντρο ώστε να υπάρχει πρώτη πληροφόρηση την ώρα της κρίσης και με σύγχρονα μέσα να γίνεται η διαχείριση των κρίσεων. «Το πρόβλημα υπάρχει όταν υπάρχουν πολλαπλά συμβάντα σε μια περιοχή» τόνισε ο Γενικός. Αφού οριστεί ο περιφερειακός διοικητής και ο χώρος, θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ ώστε η κάθε περιφέρεια σε 30 μήνες να έχει το δικό της κέντρο. Η περιφέρεια δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αφού ο εξοπλισμός είναι της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Για το Εθνικό Κέντρο πολιτικής Προστασίας στην Πτολεμαΐδα»

Όσο για το Εθνικό Κέντρο πολιτικής Προστασίας στην Πτολεμαΐδα ανέφερε ότι θα μελετήσει το θέμα για τη δημιουργία του, άλλωστε είναι ένας από τους λόγους της επίσκεψής του. «Αν κάποιος εξαγγέλλει χωρίς χρηματοδοτήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι εντυπώσεων στην πολιτική. Υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την περιοχή, υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δεν θα εξαγγείλουμε κάτι πριν» ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Για τη Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας

«Βάλαμε στο νόμο ότι η Σχολή Πυροσβεστών θα είναι στην Πτολεμαΐδα για να μην υπάρχει καμιά σπέκουλα με την Πτολεμαΐδα» ανέφερε για την Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας.

Ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε στην ορκωμοσία των νέων 96 πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν άρτια και τώρα θα βγουν σε πραγματικές συνθήκες στη διάσωση των συνανθρώπων τους δοκιμαζόμενοι σε σκληρά συμβάντα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Πυροσβεστική Σχολή Πτολεμαΐδας θα αναβαθμιστεί τόνισε , ενώ με τον νέο νόμο θα αναβαθμιστούν τα πυροσβεστικά κλιμάκια.

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου







80 πυροσβέστες και 16 πυροσβέστριες στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας- Παρουσία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στέφανου Κολοκούρη