Μήνυμα νίκης και μήνυμα αλλαγής πορείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έστειλε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής του Συνδυασμού “Αλλάζουμε Πορεία”, Γιώργος Κασαπίδης, από τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη την Τετάρτη 22 Μαΐου. Ο ίδιος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής ενώ δεσμεύτηκε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, θα καταθέσουν το σύνολο των δυνάμεών τους ώστε η Περιφέρεια να αλλάξει πορεία και εικόνα.

Πριν αναπτύξει τις προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημερινή περιφερειακή αρχή, επισημαίνοντας την “απραξία” και την “ανικανότητα” της τελευταίας όσον αφορά στην απορρόφηση των απαραίτητων για τη Δυτ. Μακεδονία ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και την αδυναμία της να αξιοποιήσει ειδικά αναπτυξιακά εργαλεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία τρία χρόνια παραμένουν ανενεργά το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας αλλά και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, τα οποία θεσπίστηκαν από την κεντρική κυβέρνηση να τελούν στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, τα εργαλεία αυτά, μαζί με την Ακαδημία Ιατρικής Γεωργίας, πρόκειται να τα αξιοποιήσει ο ίδιος ώστε να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και, συγκεκριμένα, τη στήριξη των τοπικών προϊόντων αλλά και την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία ποιοτικών επώνυμων πιστοποιημένων τελικών προϊόντων με ταυτότητα υψηλής διατροφικής αξίας. “Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για εμάς λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στη Δυτική Μακεδονία και όχι μέρος του προβλήματος όπως αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι” εξήγησε.

Εκτός από τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ενεργειακού τομέα, ο οποίος μαζί με τον πρώτο αλλά και τον κλάδο της γουνοποιίας αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους “εργοδότες”, όπως τους χαρακτήρισε, στη Δυτ. Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, βασικό στόχο του ίδιου και του Συνδυασμού του αποτελεί η διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας της Δυτ. Μακεδονίας, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που μέχρι σήμερα βασίζονται, κυρίως, στο λιγνίτη καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα υποκαθιστούν αυτές που θα χάνονται εξαιτίας της σταδιακής συρρίκνωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Μιλώντας για τον τελευταίο μεγάλο “εργοδότη” στη Δυτ. Μακεδονία, τον κλάδο της γουνοποιίας, ο κ. Κασαπίδης τόνισε την ανάγκη μίας κοινής δράσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ενίσχυση της ταυτότητας, της προβολής και της προώθησης του προϊόντος, με σκοπό την προστασία του κλάδου που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες της περιοχής. Όπως εξήγησε: “Είναι ένας αγώνας ιερός για εμάς και στεκόμαστε ασυμβίβαστα στο πλευρό των γουνοποιών απέναντι στα ξένα και σκοτεινά συμφέροντα εις βάρος του κλάδου της γουνοποιίας”.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κασαπίδης και στις προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού του οι οποίες αφορούν στους τομείς της υγείας και τους τουρισμού. Σχετικά με τον πρώτο, ο υποψήφιος Περιφεριάρχης δήλωσε ότι στόχο αποτελεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας, η μείωση των περιστατικών που απομακρύνονται από την Περιφέρεια για να λάβουν εξειδικευμένη περίθαλψη όπως, επίσης, και η προώθηση ενός προγράμματος συστηματικής πληροφόρησης προληπτικής ιατρικής. Μιλώντας για τον τουριστικό τομέα, ο ίδιος έκανε λόγο για μία τουριστική ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτ. Μακεδονίας. “Πιστεύουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη και στην Περιφέρειά μας μπορεί να βασιστεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτ. Μακεδονίας και στους άξιους επιχειρηματίες του κλάδου που τα αξιοποιούν και όχι στις μάζες των δυστυχισμένων μεταναστών, στις πλάτες των οποίων κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν μια αναπτυξιακή πολιτική βασισμένη στη δυστυχία αυτών των ανθρώπων” εξήγησε.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, βασικές προτεραιότητες στον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Συνδυασμού “Αλλάζουμε Πορεία” αποτελούν επίσης και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεχνολογιών σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα της Περιφέρειας, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, το περιβάλλον, καθώς και το νέο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας το οποίο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως ξεχωριστό μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την Περιφέρεια αλλά και βασικό εταίρο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την πορεία της Δυτ. Μακεδονίας.

“Τους πόρους του προγράμματός μας, εκτός από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που έχει τους δικούς του πόρους, καθώς και άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, θα διεκδικήσουμε να τους εμπλουτίσουμε με επιπλέον κονδύλια που θα αφορούν ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρειά μας. Ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα φέρει νέους πόρους από την κεντρική διοίκηση και θα αποτελεί ένα κοινό σχέδιο όλων των παρατάξεων στο νέο περιφερειακό συμβούλιο και θα διεκδικήσουμε να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα στη νέα Βουλή” εξήγησε ο κ. Κασαπίδης.

Πριν κλείσει την ομιλία του και παρουσιάσει τα μέλη του Συνδυασμού του, κάλεσε τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας να τον στηρίξουν, καθώς όπως ανέφερε: “Εμείς δε θα πλαστογραφήσουμε ούτε την ανάπτυξη του τόπου μας αλλά ούτε και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας”. Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στήριξη από τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Θόδωρο Καρυπίδη, τον “αρεστό” του Πρωθυπουργού όπως τον χαρακτήρισε, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ε.Σ.