Γράφει ο Γεώργιος Μ. Μπόντας Τέως Δ/ντής Της Μανουσείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας-Λαογράφος
Η Σιάτιστα είναι φορτωμένη με ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Ένα από τα γραφικά αυτά έθιμα της Σιάτιστας είναι τα Μπουμπουσιάρια, που είναι η κορυφαία πολιτιστική και παραδοσιακή εκδήλωση της Σιάτιστας.
Τα Μπουμπουσιάρια είναι ένα κομμάτι της ζωής μας παρελθόν και παρόν, οι ρίζες βαθιές στο χρόνο και στην ιστορία της Σιάτιστας. Στην έννοια Μπουμπουσιάρια δεν περιλαμβάνεται μόνο η μεταμφίεση, αλλά η ευθυμία, ο χορός, η διάθεση για διασκέδαση που εκδηλώνουν όχι μόνο οι μεταμφιασμένοι, αλλά όλος ο Σιατιστινός λαός κατά τρόπο ευγενικό και λεπτό.
Η λέξη Μπουμπουσιάρια, λέγεται ότι είναι παραφθορά του ονόματος Έμπουσα. Η έμπουσα ήταν ένα φανταστικό τέρας με πόδια γαϊδάρου που άλλαζε μορφή από τη μια στιγμή στην άλλη και τρόμαζε τα μικρά παιδιά.
Τα Μπουμπουσιάρια για τη Σιάτιστα αποτελούν ένα σταθμό στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, ένα γεγονός που η διατήρησή του οφείλεται στα αγνά αισθήματα του κάθε Σιατιστινού που συνέβαλε αποφασιστικά εδώ και πολλά χρόνια στη διαφύλαξη αυτης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας.
Σε πολύ λίγους τόπους της Ελλάδας, τα ήθη και τα έθιμα αναβιώνουν με τόση ζωντάνια και συμμετοχικότητα όσο στη Σιάτιστα.
Στη Σιάτιστα η παράδοση και ο πολιτισμός παραμένουν ακόμα ζωντανά.
“Αρχόντισα περήφανη Σιάτιστα παινεμένη
Είσαι στολίδι διαλεχτό της Μακεδόνας γης.
“Σιάτιστα συ ευγενική, κι αρχοντική και ωραία
ήσουν το παινέμα εσύ σ` όλη την επαρχία
Είχες και όνομα χρυσό σε λέγαν φλουροχώρι.”
Τα Μπουμπουσιάρια της Σιάτιστας έγιναν πια θεσμός. Ένας θεσμός που γεννήθηκε και καθιερώθηκε από την αγάπη και το μεράκι των Σιατιστινών.
Η Σιάτιστα είναι αστείρευτη πηγή παράδοσης και πολιτισμού.
Η Σιάτιστα είναι προαιώνιος φάρος Πολιτισμού.