Το γνωστό έθιμο της μεταμφίεσης “Ρουγκατσάρια”, ιδιωματικά για την Αιανή “Λουγκατσάσια”, αναβίωσε από Αιανιώτες στην κεντρική πλατεία Κοζάνης το πρωί του Σαββάτου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που τελείται την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να μεταφερθεί το μήνυμα της αλλαγής του χρόνου, ή των Θεοφανίων και συναντάται σε περιοχές την Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Έτσι υιοθετήθηκε και από τους ανθρώπους της Αιανής με την προσθήκη ενός στοιχείου.

Νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ή προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια κάνουν σαματά στο πέρασμά τους πειράζοντας όσους συναντούν και επισκέπτονται τις γειτονιές για το καλό του νέου έτους. Στον όχλο ξεχωρίζουν η “νύφη”, που επρόκειτο για άνδρα μεταμφιεσμένο, η αρκούδα, η γιαγιά και ο παππούς, στοιχεία σοφίας, ο γιατρός και ο “ρογκατσάρης”, ο προστάτης την νύφης. Η παρουσία της “καμήλας” είναι το στοιχείο που πρόσθεσαν οι Αιανιώτες και είναι δανεισμένη από έθιμο της Θράκης.

Τα “Λουγκατσάρια” μετά την πλατεία παρήλασαν σε δρόμους της πόλης πίνοντας και τραγουδώντας. Ενώ το έθιμο θα επαναληφθεί και την ημέρα των Θεοφανείων σε εκκλησία του χωριού.

Φ.Μ.