ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Με προτάσεις για κλείσιμο υπηρεσιών και δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή πώλησης λιγνιτικών μονάδων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης το συντονιστικό όργανο που συστάθηκε με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, που στόχο έχουν να μην πωληθούν λιγνιτικές μονάδες.

Όπως είπε, αρχικά, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, που κάλεσε και τη σύσκεψη, στόχος είναι να καταλήξουν οι φορείς σε ένα κοινό κείμενο με κοινές θέσεις, που θα δοθούν από τον ίδιο στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το προσεχές διάστημα, για να έχει εικόνα για τις απόψεις και τις προθέσεις των τοπικών φορέων.

Ακολούθησε μια εκτενής ενημέρωση για τα λιγνιτικά, αλλά και τι κινητοποιήσεις προηγήθηκαν, από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, λίγο πριν τη σύσκεψη, από τους δημοσιογράφους, είπε πως σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Εορδαίας αποφασίστηκε να γίνει η σύσκεψη την εν λόγο στιγμή, την ώρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. “Η συνεδρίαση είναι απαραίτητη, για να μπορέσουμε να συντονιστούμε από εδώ και πέρα, γιατί υπήρξαν παραφωνίες, ενώ η ΓΕΝΟΠ έχει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Από τον Νοέμβριο θα συζητιούνται για πώληση συγκεκριμένες μονάδες και θέλουμε πριν την επικείμενη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον Πρωθυπουργό, θέλουμε να δούμε τι θέλουμε να ζητήσουμε, γιατί φοβάμαι ότι συμμετέχουν στην μη πώληση μονάδων, δεν συμμετέχουν για τους ίδιου λόγους”. Επεσήμανε ότι το κυρίαρχο όλων είναι να υπάρξει κοινή γραμμή, λέγοντας ότι δεν θα “επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια”. Ή είμαστε όλοι ενάντια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, ή δεν είμαστε, είπε με νόημα, λέγοντας πως ο αγώνας δεν μπορεί να είναι συμβολικός, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις και ο δρόμος είναι μεγάλος (με απεργίες και κλείσιμο μονάδων). Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτές οι μορφές αγώνα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένους χρόνου. Ακόμη, ζήτησε συντονισμό όσων διαμαρτύρονται, “καρφώνοντας” Δακή – Ζεμπιλιάδου και περιφερειακού συμβούλους για τη στάση τους, για “unfair” στάση, “παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες”. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα αποτράπηκε η πώληση λιγνιτικών μονάδων στο εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ μένουν αρκετοί μήνες μέχρι να ανοίξει η συζήτηση. Τόνισε πως θα γίνει συνέδριο στην Πτολεμαΐδα από τη ΓΕΝΟΠ, παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, λέγοντας ότι η πρόταση του τελευταίου για νέες μονάδες (Άγιος Δημήτριος 6, Αμύνταιο 3 κ.ο.κ.), είναι απολύτως σωστή.

Από την πλευρά του ο Σάββας Ζαμανίδης, είπε ότι ζήτησε τη σύγκλιση του οργάνου, γιατί από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πώληση μονάδων μέχρι σήμερα υπήρξαν εξελίξεις και “αυτός ο αγώνας θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, να ενταθεί, να συστηματοποιηθεί , με τις όποιες ενέργειες γίνουν να πυκνώσουν και να λάβουν μεγάλη διάσταση”. Χαρακτήρισε ως δυναμικές τις εκδηλώσεις που έγιναν, λέγοντας πως πρέπει να είναι όλοι φορείς μαζί συντονισμένοι . Λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψη και αφού άκουσε την τοποθέτηση Αδαμίδη, ο δήμαρχος Εορδαίας ζήτησε να πέσουν στο τραπέζι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η πώληση των μονάδων και αυτό το μήνυμα να περάσει προς την κυβέρνηση. “Με ερωταπαντήσεις το συντονιστικό όργανο χάνει τον προσανατολισμό του”, σχολίασε, λέγοντας πως “ο αγώνας πρέπει να δίνεται έντονα και συνεχώς και πρέπει να αποφασίσουμε τι μορφές θα έχει”.

Δυναμικές κινητοποιήσεις για να πετύχει η περιοχή αυτό που θέλει, πρότεινε ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος , λέγοντας πως η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου προτρέπει είτε το άνοιγμα νέων ορυχείων , ή την πώληση μονάδων (εξαιρώντας τα υδροηλεκτρικά). “Η κυβέρνηση θα μπορούσε να παραχωρήσει κάποια ορυχεία, αν ήθελε να απελευθερώσει την ενέργεια. Παρόλα αυτά, διαφωνούμε να παραμένει κλειστό το ορυχείο της Βεύης . Διαφωνούμε με την πώληση της ΔΕΗ και πρέπει να ορίσουμε τι κινητοποιήσεις θα κάνουμε για να το αποτρέψουμε”, σημείωσε χαρατηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης είπε ότι πρέπει με κάθε μορφή κινητοποίησης να αποτραπεί η πώληση της ΔΕΗ. “Σαν κοινωνία και ως δήμος συντασσόμαστε με όποια μορφή πάρουν οι κινητοποιήσεις αυτές, με την απαίτηση για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε απορρύπανση σε μονάδες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης είπε ότι οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να τις διαβάσουμε πολύ καλά και να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι για την περιοχή.. |”Η πώληση των μονάδων είναι ένα αίτημα στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα για τις λιγνιτικές μονάδες. Είναι μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να αναθεωρήσουμε . Δεν είναι εύκολο να βρεθεί αγοραστής για την αγορά ενέργειας, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου, της περιοχής και των εργαζομένων. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε”.

Σε έντονο ύφος, από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, είπε στον περιφερειάρχη ότι η μόνη πύλη που πρέπει να διαβεί και τα μόνα κάγκελα που πρέπει να περάσει, είναι τα κάγκελα του Μαξίμου, καλώντας τον να κρατήσει την προεκλογική πρόθεσή του, την οποία επανέλαβε και κατά την ορκωμοσία του, δηλαδή να παραιτηθεί, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και μαζί με αυτόν και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. “Μας πέταξαν στα μούτρα τα προαπαιτούμενα. Εσύ να πετάξεις τη θεσμική εκτροπή στα μούτρα του πρωθυπουργού. Να ζητήσεις από τους βουλευτές να παραιτηθούν και να τη ρίξουν την κυβέρνηση, για να έρθει η όποια άλλη κυβέρνηση για να υποσχεθεί κάτι καλύτερο για τον τόπο”, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ζήτησε να μπουν μαύρες σημαίες από τα μαγαζιά και τα δημόσια κτήρια. “Δεν θα αντιδράσουμε; Αν όχι τώρα, πότε; Έχει σημασία”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας η θεσμική εκτροπή να χρησιμοποιηθεί και να μην λέγεται προσχηματικά και να μη χρησιμοποιείται ως “παιχνίδι”.

Από εκεί και πέρα, προειδοποιητικό κλείσιμο δήμων και δημόσιων φορέων πρότεινε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χριστοφορίδης, ώστε να δει η Αθήνα ότι “δεν αστειευόμαστε”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σπάρτακου Μόσχος Μόσχου πρότεινε ακόμη και το κλείσιμο των δρόμων, εικονικές αποκλείσεις με μεγάλα πανό εθνικών οδών, αλλά και μια σειρά άλλων δυναμικών κινητοποήσεων, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενο κλείσιμο των ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ πρότεινε, ακόμη να γίνουν συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, αλλά και σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδίες. Να ενημερωθούν τα επιμελητήρια, όπως και το ΤΕΕ, τι ομοσπονδίες αγροτών και άλλους κλάδους αλλά και τους καταναλωτές, για να επέλθουν μεγάλες συμμαχίες. Επίσης, πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις, και έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Ο Κώστας Θεοχάρης πρόεδρος της Ένωσης, πρότεινε να γίνουν άμεσα κινητοποιήσεις, ώστε να περάσει το μήνυμα σήμερα κιόλας, όπου ψηφίζονται τα μέτρα. Μίλησε και για τους βουλευτές, που πρέπει να είναι στο μέρος της κοινωνίας, ζητώντας τους να κάνουν πράξη ότι έλεγαν προεκλογικά.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το