Συνέντευξη τύπου διαδικτυακά δόθηκε από αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μαρτίου σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή και, γενικότερα, γύρω από τις εξελίξεις  στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Για 39 κρούσματα έγινε λόγος, από τον κ.  Γκοβεδάρο Χαρίσιο -Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, από τα οποία ένα σημειώθηκε στην Πτολεμαΐδα, ένα στη Φλώρινα, τρία στην Κοζάνη, κανένα στα Γρεβενά, ενώ τα υπόλοιπα έως τα 39 συγκεντρώνονται στις περιοχές της Καστοριάς και του Βοϊου. Σχετικά με τα κρούσματα της Κοζάνης, το ένα αφορά  περίπτωση”επαναπατρισμού” από την Ισπανία.

Ενώ η περιφέρεια κατέχει την πρωτιά σε θανάτους, καθώς από  τους 27 οι εφτά αφορούν την περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, όπως σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, και γι΄ αυτό τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης προς κάθε αρμόδιο  φορέα από πλευράς της περιφέρειας. Για τη δημιουργία ενός ειδικού εργαστηρίου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έκανε λόγο ο κ. Κασαπίδης που θα μειώνει το χρόνο εξέτασης ελέγχου δειγμάτων πιθανών κρουσμάτων του ιού και θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες, καθώς τώρα τα δείγματα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη. Για την περιοχή της Καστοριάς ανέφερε πως  θα φιλοξενηθεί επιπλέον πλήρωμα του ΕΚΑΒ που θα βοηθά στις διακομιδές όπως και ότι μέρος των χρημάτων από το Υπ. Εσωτερικών έχει δοθεί για να αγοραστούν υλικά όπως και αναπνευστήρες. Ζητήθηκε, ακόμα, ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να λειτουργήσει στην περιοχή ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

Σχετικά με τους πολίτες του Βοΐου που επέστρεψαν από Ιταλία το πρώτο διάστημα εξάπλωσης του ιού ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ακολουθήθηκαν οδηγίες του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον, δεν υπήρχε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα στους ταξιδιώτες, δεν υπήρχε και λόγος περιορισμού τους. Όπως και στο θέμα των θεμάτων της Καστοριάς ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων επιστημόνων. Σημείωσε, ακόμα, πως 750.000 ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη των όποιων θεμάτων γύρω από τον κορωνοϊό.  Όσο για τα περιστατικά ασθενών με καταγωγή από την Καστοριά που δεν έγιναν δεκτά από νοσοκομεία άλλων περιοχών, προέτρεψε να γίνει επώνυμη καταγγελία στο γραφείο του περιφερειάρχη, καθώς καθένας θα πρέπει να υπηρετεί το λειτούργημα του.

Για το μηχάνημα που θα λύσει τα χέρια των γιατρών στην εξέταση των δειγμάτων, το οποίο θα κοστίσει γύρω στις 50.000 ευρώ ο πλήρης εξοπλισμός, έκανε λόγο και ο κ. Τσεβεκίδης Χαράλαμπος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, τονίζοντας πως από νωρίς έγιναν οι όποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ιού.  Ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 14 συναντήσεις. Ενώ υπογράμμισε την ειδική μέριμνα για την περιοχή του Boίου και τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ που βρίσκονται για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων. Η ΜΕΘ θα τεθεί σε λειτουργία κατά τις επόμενες μέρες, κατά τα λεγόμενα του, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα τοπικό συντονιστικό όργανο, καθώς οι εδώ επιστήμονες γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.  Για τις εγκύους της περιοχής που φοβούνται να επισκεφθούν τα νοσοκομεία θα υπάρξει ένας πιλότος γυναικολόγων, σημείωσε, όπου κάθε μέρα και ένας γιατρός θα απαντά στις απορίες τους, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για τις αιμοδοσίες. 

Σχολίασε, ακόμα, πως μπήκαν σε καραντίνα τα χωριά του δήμου Βοίου, Δραγασιά και Δαμασκηνιά, αποδίδοντας την απόφαση στην πυκνότητα του πληθυσμού αναφορικά με τα κρούσματα. Στις 14 Μαρτίου υπήρξε ενημέρωση για 9 κρούσματα σε περιοχή 70 κατοίκων.

 

Ο κ. Πρόδρομος Ασλανίδης,  Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, επεσήμανε οι πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους εφαρμόζοντας τις οδηγίες της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στο τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που εκπονήθηκε εκ μέρους της περιφέρειας για τις τοπικές ενότητες που κρίθηκαν έκτακτης ανάγκης. Διευκρίνισε, ακόμα, πως  για να κηρυχθεί μία περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έγινε λόγο  για την περιοχή της Καστοριάς, θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση από τον ΕΟΔΥ. Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει συντονιστικό στην περιφέρεια που θα ενημερώνει για τα κρούσματα με συμμετοχή της 3ης ΥΠΕ σχολίασε πως το συντονισμό για τα θέματα υγείας έχει ο ΕΟΔΥ, όπου καταγράφονται τα κρούσματα καθημερινά ανά την επικράτεια και, επομένως, δεν θα προσέφερε κάτι περισσότερο ένα τοπικό συντονιστικό του. Λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια συντονιστικά όργανα, όχι, όμως, για να συντονίσουν τις μονάδες υγείας, πρόσθεσε. 

 

100 δείγματα ημερησίως θα είναι σε θέση να ελέγχονται έπειτα από τη δημιουργία του ειδικού εργαστηρίου σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης Ηλίας, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης. Τόνισε, ακόμα, την έλλειψη σε υλικά, όπως τα αντισηπτικά ή αναπνευστήρες, και όχι στα χρήματα, απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για την εξεύρεση αναπνευστήρων.

“Δεν θα δικαιολογηθεί καμία παρέκκλιση” επεσήμανε, τέλος, ο κ. Κεραμάς Θεόδωρος, Ταξίαρχος και Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, στις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και στο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ θα προστατευτούν οι περιουσίες από επίδοξους κακοποιούς που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. 27 παραβάσεις πολιτών σημειώθηκαν αυτές τις μέρες έπειτα από την ισχύ του καθολικού περιορισμού, σημείωσε. Ενώ για τους φοιτητές εντός Ελλάδας που βρίσκονται σε κάποια άλλη πόλη και θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους διεμήνυσε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Φ.Μ.