Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος την Παρασκευή υπάρχει έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, της Μελίτης και της Φλώρινας ,ενώ τα αιωρούμενα σωματίδια κινούνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι και 143 mg/m3 έφτασαν στο σταθμό της Πτολεμαΐδας με 89 mg/m3 μέση τιμή, ενώ ανάλογα κυμάνθηκαν και οι σταθμοί σε Μελίτη και Φλώρινα με μέση τιμή 81 mg/m3 ,και 69 mg/m3 αντίστοιχα. Το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων είναι τα 50 μg/m3.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos από το ΚΕ.ΠΕ. βασική αιτία θεωρείται η καύση καλαμιών από την περιοχή της Πτολεμαΐδας ως τον Φιλώτα. Φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την καύση του ξυλοκάρβουνου στα τζάκια, ένα καθαρά ρυπογόνο προϊόν που μαζί με C02 παράγει πολλά σωματίδια, άμεσα εισπνεύσιμα από τον άνθρωπο και άκρως επικίνδυνα.

Στην εποχή της απανθρακοποίησης λοιπόν που το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κλείνει τις λιγιντικές μονάδας, καίμε ξυλοκάρβουνο, του οποίου επιτρέπεται η πώληση , αλλά όχι η καύση. Απαγορεύονται τα ορυκτά στερεά καύσιμα (λιγνίτης, κάρβουνο, ξυλίτης κλπ) αναφέρει η νομοθεσία, αλλά η ΜΕΤΕ Α.Ε., η ΛΑΡΚΟ και η Αχλάδα τον πουλούν και κάνουν χρυσές δουλειές όταν ο τόνος κοστίζει 50 ευρώ και όχι 120 όπως η ξυλεία. Και μάλιστα ζεσταίνει πολύ καλά, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη ,όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες.

Μια στρέβλωση που συνεχίζεται. Η αιθαλομίχλη πνίγει δεκάδες κοινότητες την ίδια την Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή , αλλά και τα Σέρβια, το Βελβεντό, τα Πετρανά, τον Κρόκο, την ‘Ανω Κώμη, το Βατερό και δεκάδες άλλα χωριά της Κοζάνης. Οι τηλεθερμάνσεις απειλούνται και οι ρύποι αυξάνονται επικίνδυνα. Αν δεν υπήρχε η τηλεθέρμανση η κατάσταση θα ήταν χαοτική.

Ιωάννα Παπαδημητρίου