Το Νοσοκομείο ζητά βοήθεια σε υλικά και προσωπικό

Η Δέσποινα Κοζατζάνη ως καρδιολόγος, γιατρός του Νοσοκομείου Καστοριάς και περιφερειακή σύμβουλος μετά τα έξι κρούσματα του ιού καθησύχασε τους πολίτες του Νομού ζητώντας να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Μάλιστα ζήτησε να ενημερώσουμε τους ηλικιωμένους και όσους δεν έχουν πρόσβαση σε δελτία τύπου και υπολογιστές για την αυτοπροστασία που είναι το άλφα και το ωμέγα. Η μάσκα επιτρέπεται να την φορούν όσοι νοσούν. Όλοι είμαστε δυνητικά φορείς του ιού, δεν θα αγκαλιαζόμαστε, δεν κάνουμε χειραψίες και τα χέρια δεν θα έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο, αν δεν πλυθούμε και δεν βάλουμε αντισηπτικό, υπογράμμισε.

«Αυτοί που προσέρχονται στο νοσοκομείο να μη φοβούνται την αλήθεια. Όντας στο Νομό της Καστοριάς υπάρχει μια μορφή bulling σε αυτούς που έχουν έρθει από το εξωτερικό. Το bulling είναι επικίνδυνο. Στο τέλος θα είμαστε άτομα υψηλού κινδύνου και δεν θα τολμάμε …». Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό συνέχισε καλώντας όσους μπορούν να πάνε στα χωρά τους όσοι μπορούνε, να φύγουν από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να προστατευθούν.

Το νοσοκομείο της Καστοριάς σηκώνει όλο το βάρος της κατάστασης. Ένα περιστατικό που έχει πυρετό πρέπει να μένει στο σπίτι. Αν χρειαστεί να πάει νοσοκομείο πρέπει αυτό να είναι ενημερωμένο και αρκεί να μην κρύψει τίποτα. «Θέλουμε να προστατέψουμε αυτόν και το περιβάλλον του. Αν καταρρεύσει το προσωπικό του νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα». Το μικροβιολογικό, η αιμοδοσία έχουν μπει σε καραντίνα και μένει το προσωπικό κατ’ οίκον.

Ακόμα και θετικός στον ιό μένεις στο σπίτι σε αυστηρή καραντίνα. «Θέλουμε βοήθεια, στα επείγοντα, την παθολογική, τη διαλογή. Αναμένουμε να γίνει πράξη, η βοήθεια που μας έχουν υποσχεθεί, ενώ γίνεται έλεγχος σε τρεις ακόμα εργαζόμενους. Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και φοβόμαστε μην έρθουν όλα μαζί. Ζητάμε αλκοολούχα, μάσκες, στολές, αντισηπτικά και θα θέλαμε η χορήγηση να γίνει κατά προτεραιότητα στους νομούς που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινοι .Και να έρθει ιατρικό προσωπικό υπό μορφή βοήθειας».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς Λάζαρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσει κάποιοι ιατρείο χωρίς αιτία. Τα δύο που έκλεισαν είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντα, τα υπόλοιπα θα λειτουργούν κανονικά λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα .Ζήτησε περισσότερα νοσοκομεία αναφοράς, γιατί το Μποδοσάκειο δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Τα ΚΤΕΛ και τα ταξί θα πρέπει να κάνουν απολύμανση μετά από κάθε χρήση. Τα παιδιά να μην κυκλοφορούν ελεύθερα και να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες σε κάθε περιοχή.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος ενημέρωσε όταν επέστρεψαν οι γουναράδες από το Μιλάνο. Είναι στο κόκκινο η Καστοριά σε σχέση με τον πληθυσμό .Η αναλογία με τον πληθυσμό δείχνει ότι είναι πολλά τα έξι κρούσματα» ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου