Στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική παρουσία των φοιτητών. Για την διεξαγωγή των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Zoom.

Τα περισσότερα τμήματα έχουν ήδη με ανακοινώσεις ενημερώσει τους φοιτητές για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων. Στα πολυτεχνικά τμήματα της Κοζάνης μόνο τα εργαστήρια του 5ου εξαμήνου θα γίνουν δια ζώσης γεγονός που δεν επιτρέπει την άφιξη φοιτητών στην περιοχή μας.

Ο Νίκος Βαντσιώτης, πρόεδρος των μεσιτών Κοζάνης μιλώντας στο prlogos σημείωσε ότι «όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης βρήκαν λύση εκτός από τα πανεπιστήμια. Χαλάμε συμβόλαια, είναι πολύ λίγοι οι φοιτητές στην πόλη και τον Οκτώβριο θα φανεί η ζημιά στην τοπική κοινωνία. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα μαγαζιά μας, κάποιοι όμως δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους»

Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών στην Φλώρινα, όπως και αυτό της Ψυχολογίας επιθυμούν τη δια ζώσης εκπαίδευση , η οποία όμως εξαρτάται από την διασφάλιση αιθουσών που θα πληρούν τις προβλεπόμενες υγειονομικές προϋποθέσεις, τις ανάγκες των υπολοίπων τμημάτων, αλλά και τις υγειονομικές συνθήκες της πόλης. Ακόμα και στο τμήμα εργοθεραπείας της Πτολεμαΐδας ανακοινώθηκε ότι τα δύο εργαστήρια του πρώτου εξαμήνου θα διεξαχθούν δια ζώσης με όλα τα μέσα προστασίας όπως ορίζεται από το νόμο και τον κανονισμό του ΠΔΜ, ενώ όλες οι θεωρίες (και ασκήσεις πράξης) του πρώτου εξαμήνου θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως μέσω zoom.

Πιο χαρακτηριστική είναι όμως η ανακοίνωση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στους φοιτητές: «Το μόνο λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι, αφού φροντίσετε να έχετε σύνδεση στο internet, να πατάτε την ώρα του μαθήματος που σας ενδιαφέρει, στο link της αίθουσας όπου αυτό διδάσκεται. Αν δεν έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό ΖΟΟΜ, θα κατέβει αυτόματα την 1η φορά που θα προσπαθήσετε να συνδεθείτε».

Μαθήματα λοιπόν από τον καναπέ λοιπόν, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς καμιά ειδική μέριμνα ώστε να κρατηθούν ζωντανά έστω κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ελλείψει αιθουσών και καθηγητών φυσικά , το παραπάνω δείχνει μονόδρομος, αν και θα μπορούσαν να λειτουργούσαν έστω κάποια τμήματα σπάζοντας τους 150 πρωτοετείς στα τρία . Αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα στην Κοζάνη από από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Ανάλογα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και κάποια άλλα ισχυρά τμήματα σε κάθε πόλη αντί να φταίει η κυβέρνηση που αύριο θα αποδυναμωθεί εντελώς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Ελάχιστη είναι η κινητικότητα των φοιτητών στην Κοζάνη – Θολή η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας

Καμία ενημέρωση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Αναμένεται η απόφαση της συγκλήτου για τον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος

Ψήφισμα Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξει το πανεπιστήμιο με προστασία της υγείας μας