του Γιάννη Κορκά

Εν όψει των Δημοτικών εκλογών το Μάϊο του 2019 είχα δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους Δημάρχους με Θέμα τα Νταμπακαριά-Βυρσοδεψεία Κοζάνης. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι κάποιος υποψήφιος ασχολήθηκε με το θέμα. έχουν περάσει ήδη εννέα (9) μήνιες.

Κατόπιν αυτού, Επαναφέρω τη δημοσίευση προς την εκλεγείσα Δημοτική παράταξη και καλείτε ο Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας που είναι απόγονος Νταμπάκιδων, να αναλάβει ο Δήμος τα δύο εναπομείναντα Νταπακαριά να τα κηρύξει διατηρητέα και να μετασχηματιστούν σε Μουσεία.

Ήταν μεγάλη η συντεχνία των Νταπάκιδων-Βυρσοδεψιών στο παρελθόν και ήταν μέρος της τοπικής ιστορίας που εργαζότανε 1150 άτομα σε 60 Νταπακαριά μαζί και με τους πολλούς Τσαγκάρηδες σύνολον οικογενειών περίπου 5000 χιλιάδων ανθρώπων . Που δέρματα και παπούτσια εξήγαν στο εξωτερικό. Οφείλουμε όλοι και περισσότερο η Δημοτική Αρχή να σέβονται την ιστορία μας και να την προβάλλουν που είναι επιταγή των κατοίκων και σεβασμός των προγόνων, αποβλέποντας στη σύγχρονη διαμόρφωση Πολιτισμικού χαρακτήρα στην Πόλη.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

ΘΕΜΑ ΝΤΑΜΠΑΚΑΡΙΩΝ –ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Κοζάνη τους προηγούμενους αιώνες και μάλιστα από το 1750 είχε δημιουργήσει τις λεγόμενες συντεχνίες των επαγγελμάτων μία από αυτές η μεγαλύτερη, ήταν οι ασχολούμενοι με τα Νταμπακαριά- Βυρσοδεψεία, βιοτεχνία επεξεργασίας του δέρματος, ήσαν περίπου 60, μεγάλα και μικρά Νταμπακαριά που λειτουργούσαν και είχαν πολλούς εργαζομένους, ήταν μοναδικά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία είχαν μεγάλη ανάπτυξη ήταν τα ποιο καλύτερα δέρματα και εξάγονταν στην κεντρική Ευρώπη μέσω των πραματευτάδων και ως εκ τούτο είχε εισροή χρήματος η Πόλης.

Σήμερα δεν λειτουργεί κανένα τα περισσότερα έχουν μεταβληθεί σε οικοδομές. Έχουν μείνει μόνο δύο , παραθέτω τις φωτογραφίες που τράβηξα. Έχω καταγράψει όλα τα Νταμπακαριά και τους ιδιοκτήτες αυτών σε κείμενο με όλα τα στοιχεία και θα το συμπεριλάβω μαζί με άλλα κείμενα στο προσεχές βιβλίο μου.

Η Πρόταση μου στους υποψηφίους είναι «να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά τους και να κηρυχθούν διατηρητέα τα δυο Νταμπακαριά που έχουν μείνει, προτού καταστραφούν και να μετατραπούν σε Μουσεία». Οφείλουμε να τιμούμε τα επαγγέλματα που αφορούν την τοπική ιστορία και που διαδραμάτισαν στο παρελθόν αναπτυξιακό οικονομικό ρόλο στην κοινωνία της πόλης των περασμένων αιώνων.

Εφημερίδα τον Αθηνών έγραφε ότι στα Χανιά που είχε ομοίως πολλά Νταμπακαριά, έχουμε την ίδια ονομασία , το Υπουργείο περιβάλλοντος χαρακτήρισε ως διατηρητέα 17 κτίρια πρώην Ταμπακαριά που διατηρούνται ακόμη και τα οποία θα μεταβληθούν σε μουσεία που θα είναι και πόλος έλξεως τουριστών. Ο Δήμος Χανίων ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό της Πόλης. Ο Δήμος Κοζάνης θα ενδιαφερθεί;

Επίσης εφημερίδες της Ευρώπης γράφουν ότι μία ομάδα αρχιτεκτόνων, Ευρωπαίων γυρίζει σε χωριά και κωμοπόλεις και ερευνά παλιά κτίσματα και ότι άλλα αντικείμενα βρίσκει που δείχνει τη φυσιογνωμία του χωριού τα ανανεώνει, τα αποκαθιστά και τα εγγράφει ως πολιτισμικό στοιχείο του χωριού. Μία αξιόλογη προσπάθεια εθελοντισμού και πολιτισμού.

Αναμένουμε και στην Πόλη μας να πραγματοποιηθεί η διατήρηση και η ανάδειξη προτού καταρρεύσουν.

Φωτογραφίες που τράβηξα, ενδιαφερόμενος για την αξιολόγηση των Νταμπακαριών με τη μεγάλη επαγγελματική προσφορά τους στην Πόλη μας ως βιοτεχνίες.

1-2 Το Νταμπακαριό βρίσκεται στο δρόμο προς το Αεροδρόμιο, στο δρόμο αυτό ήσαν τα περισσότερα, τα οποία μεταφέρθηκαν από το έτος 1918 έξω από την Πόλη και λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’50, θυμάμαι αρκετά. είναι δίπλα στο πρατήριο καυσίμων του Γ. Μάστορα (Γκουλέμα).

3.Το Νταμπακαριό βρίσκεται στον ίδιο δρόμο κι αριστερά περίπου 100 μέτρα απόσταση, είναι μετά τη γέφυρα του ΣΕΟ που έχει κατεδαφιστεί. Τα ονόματα των ιδιοκτητών είναι γνωστά.

Ι. Κορκάς 16-5-2019