«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3, αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης, αλλά και των νησιών μας, που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Το ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά θα αποφασίσουν οι Σύλλογοι των Ξενοδόχων», ανέφερε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης στην πόλη της Κοζάνης, όπου είναι και η πρωτεύουσα του Νομού. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα σε Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα, Σέρβια, Νεράιδα, Βλάστη, Εμπόριο. Όποιο μείνει ανοιχτό θα στερηθεί των προνομίων που θα έχουν τα άλλα. Ήδη οι ξενοδόχοι της περιοχής μας απευθύνθηκαν στο ΕΟΤ και αναμένεται το νομικό πλαίσιο. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Κοζάνη έχει περισσότερα ξενοδοχεία και κλίνες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή και η διακίνηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι καλό να γίνεται από τις βάσεις των νομών.

Υπουργική απόφαση θα καθορίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ξενοδοχείων και θα εξεταστεί αν θα αποφασίσουν τελικά οι σύλλογοι για το ποιο θα μείνει ανοιχτό, με την υποσημείωση ότι στην Π.Ε. Κοζάνης η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κοζάνης είναι ανενεργή και δεν υπάρχει προεδρείο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου