Πρόταση πλαισίου προς τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου

Αιτήματα:

Αύξηση της χρηματοδότησης για τη παιδεία.
Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους. Κατάργηση του αίσχους των καρτών σίτισης, φαγητό για κάθε φοιτητή  με απλή επίδειξη του πάσο.
Δωρεάν μεταφορές για όλους. Εγγραφή ξεχωριστού κονδυλιού στον προϋπολογισμό του πανεπιστήμιου για τη μεταφορά.
Διεκδίκηση του πανεπιστήμιου για επινοικίαση χώρου με δυνατότητα μαζικής στέγασης φοιτητών.
Ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Παλεύουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών μας με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες:

Να σπουδάζουμε δωρεάν με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με σύγχρονα εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, εστίες.
Να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε στο προπτυχιακό επίπεδο
Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο.
Να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας με σύγχρονα δικαιώματα
Κάθε τμήμα να ιδρύεται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια
Το πτυχίο να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα
Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων. Καμία σκέψη για δίδακτρα.

Για την υλοποίηση του πλαισίου προχωράμε σε:

Κατάληψη της σχολής από το τέλος της ΓΣ μέχρι και την Τετάρτη 23/10.
Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής κατάληψης για την οργάνωση των δράσεων του συλλόγου.
Παρεμβάσεις στην κ. πλατεία της Φλώρινας Τέταρτη πρωί.
Πορεία στην πόλη την Τετάρτη 23/10 στις 11:00 με κατάληξη στο Δημαρχείο.
Κάλεσμα αγωνιστικού συντονισμού σε ΤΕΙ και Σχολή Καλών Τεχνών.
Κοινοποίηση του πλαισίου στα όργανα διοίκησης και τον τοπικό τύπο.
Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30/10 στις 12:00.

Πολιτικό σκηνικό

Σε ένα νέο τοπίο ξεκινάει η φετινή χρονιά, ήδη από  τα πρώτα βήματα που έκανε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το καθεστώς κοινωνικής βαρβαρότητας, πάνω στην αντιλαϊκή βάση που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που έχει δεσμευτεί σε ένα βαθιά αντιλαϊκό ευρωμνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και της εκμετάλλευσης, των αιματηρών πλεονασμάτων και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το 2060!

Συνεχίζοντας σε αυτή την βάση η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει μία επίθεση στην εργασία στους εργαζόμενους και τα φτωχά στρώματα, στις δημοκρατικές ελευθερίες. Χτυπάει εισόδημα και εργασιακά, ανακοινώνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ετοιμάζει νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό (ασφαλιστικό τριών πυλώνων). Εξαπολύει επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με πρώτο θέμα την κατάργηση του ασύλου, ενώ επιχειρεί εκ νέου χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, με κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα (φέρνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και μητρώο, δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα). Με την εκλογή της, τα δικαστήρια άφησαν ελεύθερο τον τονΚορκονέα, τον φονιά του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο όνομα της «ανομίας» μετατρέπει τα Εξάρχεια σε χώρο και πείραμα γενικευμένης βίας και καταστολής. Τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους με πρώτα παραδείγματα το καζίνο στο Ελληνικό, εξορύξεις στις Σκουριές, ανεμογεννήτριες στα Άγραφα κ.λπ. Συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική της ευθυγράμμισης με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, των ανταγωνισμών και των επιθετικών αξόνων ενισχύοντας τους κινδύνους για την απειλή του πολέμου στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να έχει αυτοδυναμία στην βουλή, δεν έχει όμως στην κοινωνία και θα αντιμετωπίσει – νωρίτερα από ότι πιστεύει – τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της.

Κυβέρνηση ΝΔ και παιδεία: Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο

Στο κομμάτι της παιδείας η κυβέρνηση παρουσιάζει τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει ως καινοτόμες και προωθητικές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνέχιση και βάθεμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία πάντα με τις επιταγές ΟΟΣΑ-ΕΕ-κεφαλαίου. Σχεδιάζουν μία εκπαίδευση γεμάτη ταξικούς φραγμούς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αγοράς και των μεγαλοεπιχειρήσεων, πανεπιστήμια για την ελίτ της κοινωνίας,  με μειώσεις εισακτέων και διαγραφές φοιτητών. Σχεδιάζουν ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό με υποβαθμισμένα μορφωτικά εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα:

Μετά την ψήφιση της κατάργησης του ασύλου μέσα στο κατακαλόκαιρο η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο κεντρικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρική στόχευση την ενίσχυση της αυτονομίας/αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η δημιουργία σύγχρονων-εξώστρεφων-αξιολογούμενων –ανταγωνιστικών πανεπιστημίων σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει.

α) Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων-επαναφορά Συμβουλίων Ιδρύματος

β) Αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων και προσέλκυση περαιτέρω πόρων

γ) Έμφαση στην αξιολόγηση

δ) Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών

ε) Καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και ενίσχυση του ρόλου των ιδρυμάτων στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων.

στ) Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια

Μέριμνα:

Από την πρώτη μέρα διαπιστώνουμε  τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ανάγκες – παροχές (π.χ. Μεταφορά, σίτιση, στέγαση).

Πιο συγκεκριμένα, η μεταφορά στο πανεπιστήμιο ΔΕΝ είναι δωρεάν, γεγονός που βαραίνει οικονομικά τους φοιτητές με αποτέλεσμα να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το φαγητό της λέσχης επίσης ΔΕΝ είναι δωρεάν για ΟΛΟΥΣ,  παρά μόνο για αυτούς που έχουν κάρτα σίτισης, την οποία όσο περνούν τα χρόνια όλο και λιγότεροι δικαιούνται.

Οι φοιτητικές εστίες παραμένουν ανύπαρκτες.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας και των μνημονιακών πολιτικών.Ίδια η κατάσταση και στο περιεχόμενο των σπουδών μας.

Φοιτητικός σύλλογος Π.Τ.Δ.Ε Φλώρινας

Συντονιστικό κατάληψης Παιδαγωγικής σχολής

neaflorina.gr