Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos τόσο η Σιάτιστα όσο και το Καλονέρι θα μπορέσουν από την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου να χρησιμοποιήσουν το νερό ύδρευσης για πόση μετά από 34 μέρες. Οι τελευταίες μετρήσεις τόσο της Διεύθυνσης Υγείας, όσο και της ΔΕΥΑΒ είναι καθαρές χωρίς να ανιχνεύεται η επικίνδυνη ένωση, γεγονός που προβληματίζει.

Όταν σε μέτρηση που είχε γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2019 το τετραχλωροαιθυλένιο ήταν αυξημένο στα 82 mg/l στη Σιάτιστα και 31 mg/l στο Καλονέρι με ανώτατη τιμή τα 10 mg/l. Έκτοτε από τις 6 Δεκεμβρίου απαγορεύτηκε η πόση του νερού ούτε για άμεση ούτε για έμμεση χρήση με την άρση της απαγόρευσης να αναμένεται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.

Φυσικά ο ρυπαντής δεν βρέθηκε και πιθανόν να αποδοθεί σε λάθος εργαστηρίου η ανίχνευση της επικίνδυνης ένωσης, αν και σωστό είναι να μελετηθεί από επιστήμονες για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι τιμές του επικίνδυνου τετραχλωροαιθυλένιου σε Σιάτιστα και Καλονέρι – Για τέταρτη μέρα ακατάλληλο το νερό

Ακατάλληλο το νερό για πόση και πλύσιμο για όγδοη μέρα σε Σιάτιστα – Καλονέρι, όταν οι γουναράδες συζητούν για επιδότηση πλυντηρίων με κλοφέν

Χρήστος Ζευκλής: «Κάποιοι πάνε να ενοχοποιήσουν τα γουναράδικα-Μήπως η μολυσμένη Καστοριά και το Άργος Ορεστικό επικοινωνεί;» – Να δοθούν οι αναλύσεις νερού προγενέστερων περιόδων