Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια με 6χρονα παιδιά να έχουν τάσεις αυτοκτονίας ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δυστυχώς με την ανοχή της νυν κυβέρνησης που θρέφει τις ΜΚΟ αποκαλύφθηκε περίτρανα ποιος είναι ο ρόλος αυτών των οργανώσεων που κακοδιαχειρίστηκαν εκατομμύρια. Η αποσυμφόρηση του νησιού πριν ναυαγήσει οριστικά, η μόνη λύση με τα Γρεβενά να δέχονται 600 πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων του ορεινού όγκου των Γρεβενών βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή των συμβολαίων με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αναμένουν οικογένειες και αυτή θα είναι η καλύτερη των περιπτώσεων αν κρίνουμε από την συμπεριφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καστοριά κυρίως που φιλοξενεί Αφγανούς και κατά δεύτερο στην Αιανή με τους έφηβους πακιστανούς. Οι παραβατικές συμπεριφορές, η βία και το χαμόγελο του παιδιού που ψάχνει να βρει κάποιους από αυτούς μια συνήθης κατάσταση.

Πάραυτα τα ξενοδοχεία των Γρεβενών βλέποντας τον τζίρο τους να μειώνεται τραγικά τα χρόνια της κρίσης βλέπουν ως μοναδική λύση την έλευση των προσφύγων. Βεβαίως η φιλοξενία αυτή δεν θα είναι ρόδινη αν κρίνουμε τους δύσκολους χειμώνες στη Βασιλίτσα και την πιθανή απομόνωσή τους. Μετά από το συνωστισμό τους στη Μόρια σε ένα αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο των Γρεβενών στα όρη και τα βουνά στα χιόνια , ίσως να μην είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση. Ειδικά για αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας χωρίς την θέλησή τους και έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

600 Σύριοι πρόσφυγες σε 9 ξενοδοχεία των Γρεβενών – 6 οι μήνες διαμονής

Πώς συμβαδίζει η φιλοξενία προσφύγων στα Γρεβενά με την αύξηση του τουρισμού στη Δ.Μακεδονία;