900 έλεγχοι διενεργήθηκαν από την αστυνομική διεύθυνση στην Π.Ε. Κοζάνης την πρώτη μέρα των περιοριστικών μέτρων και για το ωράριο των καταστημάτων και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ σε καφετέρια της Πτολεμαΐδας που λειτουργούσε μετά τις 12 το βράδυ και παράλληλα σφραγίζεται το κατάστημα για τρεις μέρες. Πέρα όμως από το πρόστιμο και την αναστολή λειτουργίας η ιδιοκτήτρια μεταφέρθηκε στο αυτόφωρο για εξύβριση κατά των αστυνομικών, οπότε υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.

Συστάσεις δόθηκαν σε δεκάδες πολίτες που δεν φορούσαν μάσκα με την αιτιολογία ότι δεν ήξεραν , δεν ακούσανε ότι ήταν υποχρεωτική. Από την Παρασκευή θα επιβάλλονται πρόστιμα των 150 ευρώ σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, όπως συνέβη την Τέταρτη σε τρεις πολίτες, έναν από το Ν. Κοζάνης και δύο από το Ν. Καστοριάς μεταξύ 1.000 ελέγχων που διενεργήθηκαν.

Αναφέρουμε τα μέτρα που ισχύουν ως τη Δευτέρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου