Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός γιορτάζει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Η αντίσταση της μικρής Ελλάδος προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Η Ιταλική αυτοκρατορία, μετά από σειρά προκλήσεων, απαίτησε από την πατρίδα μας «γην και ύδωρ». Η απάντηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από το ΟΧΙ. Με ελάχιστα μέσα ο Στρατός μας και με τη διαρκή συμπαράσταση του λαού αντιμετώπισε τις μεραρχίες του Μουσολίνι. Το παράδειγμα των πολεμιστών μας στο έπος τού ‘40 αποτελεί για εμάς σήμερα μια φωτεινή πυξίδα για την πορεία μας μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19 την παρούσα περίοδο στην Πατρίδα μας δεν θα πραγματοποιηθούν οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις στο σύνολο της επικράτειας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της εποποιΐας του 1940.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και στις οικίες τους, αντίστοιχα.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου στις αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Καστοριάς, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της εθνικής επετείου στην ιστορική πορεία του Έθνους, σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τετάρτη 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00΄
Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.

Ώρα 07:30΄
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Ώρα 08:00΄
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Ώρα 10:30΄
-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σεραφείμ.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, κα. Κλειώ Μουτιάδου.

Ώρα 18:30
Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού προβλέπονται:

– Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:

• Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.
• Το 15ο ΣΠ/ «XVΜΠ» για την έπαρση και υποστολή της Σημαίας.
• Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την τήρηση της τάξης και την ρύθμιση της κυκλοφορίας.
• Ο Δήμος Καστοριάς για την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό της πόλης.
• Οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευση παρακαλούνται να μεριμνήσουν κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου να γίνουν ομιλίες εθνικής σημασίας στα σχολεία.

Υποσημείωση: Προς αποφυγή συναθροίσεων, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις λόγω Covid-19, δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων, τόσο από τους μαθητές όσο και από τις επίσημες τοπικές αρχές.

Επίσης, προτείνεται, να αποφευχθεί η προσέλευση των μαθητών, σημαιοφόρων και παραστατών, κατά την 28η Οκτωβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στους κατά τόπους Ναούς, προς αποφυγή συναθροίσεων και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος