Όπως κάθε χρόνο η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κοζάνης προχωρά σε προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις και προαγωγές σχολικών μονάδων , οι οποίες και θα αξιολογηθούν. Για την φετινή χρονιά προτείνεται η συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Πολυμύλου με του Αγίου Δημητρίου, η μετατροπή του δημοτικού σχολείου Μαυροδεντρίου από 5 θέσιο σε 3θεσιο , καθώς και η προαγωγή του 2ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης από τριθέσιο σε τετραθέσιο με διευθύντρια.

Η συζήτηση για την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Πολυμύλου δεν είναι καινούρια λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών του. Το δημοτικό είναι μονοθέσιο που σημαίνει ότι όλες οι τάξεις έχουν ένα δάσκαλο, για αυτό και προτείνεται από την εκπαίδευση να συμπτυχθεί με του Αγίου Δημητρίου που έχει 62-65 μαθητές.

Το δημοτικό του Μαυροδεντρίου έχει μόλις 19 μαθητές και λειτουργεί ως πενταθέσιο με την αναλογία μαθητών –δασκάλων να είναι αντίστοιχη, σχεδόν 1 δάσκαλος για τέσσερις μαθητές. Προτείνεται λοιπόν να γίνει τριθέσιο, δηλαδή η Πρώτη-Δευτέρα Τάξη, Τρίτη-Τετάρτη και Πέμπτη-Έκτη αντίστοιχα να έχουν από έναν δάσκαλο.

Αυξημένος παρουσιάζεται και ο αριθμός των νηπίων στο 2ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης μετά και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης. Επειδή αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 93 παιδιά ζητείται το νηπιαγωγείο από τριθέσιο να γίνει τετραθέσιο με μια επιπλέον θέση διευθύντριας.

Την ίδια ώρα προχωρά η κατασκευή του 10ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης επί της οδού Ευτέρπης δίπλα στο 4ο Λύκειο και παραμένουν διαδικαστικά θέματα και για τις εργασίες του 15ου στην οδό Ολύμπου με άλλα δύο να βρίσκονται σε ΦΕΚ. Αν τελικά γίνουν και τα τέσσερα νηπιαγωγεία λύνεται και οριστικά και το πρόβλημα στέγασης των νηπιαγωγείων της πόλης.

Προβληματική παραμένει η επέκταση του σχολικού παραρτήματος του 18ου στην Παναγιά λόγω του τοπικού πόρου, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το 13ου, ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για το ειδικό σχολείο με τις εσωτερικές εργασίες επί της Αιανής να μην έχουν καν αρχίσει. Και το σχολείο να λειτουργεί στον Τετράλοφο χωρίς δυνατότητες συνεκπαίδευσης απομακρυσμένο κατά πολλά χιλιόμετρα από την Κοζάνη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου