Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο αν θέλουμε ένα σύγχρονο κέντρο υγείας για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Κοζάνης ή ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο για την Δυτική Μακεδονία.

Όσοι θέλουν ένα καλό κέντρο υγείας για τους κατοίκους της πόλης της Κοζάνης, τότε καλώς επιθυμούν την επέκταση του υπάρχοντος νοσοκομείου. Να είναι δίπλα τους , να μπορούν περνώντας από έξω να «πεταχτούν» για μια εξέταση.

Όσοι όμως θέλουμε ένα ολοκληρωμένο τριτοβάθμιο νοσοκομείο για την Δυτική Μακεδονία, που θα είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας για το σύνολο των πολιτών της περιφέρειάς μας και σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής, δεν μπορεί παρά να θέλουμε ένα νέο, σύγχρονο, με διεθνείς προδιαγραφές, νοσοκομείο.

Όπως όλοι ξέρουμε και όπως εύκολα προκύπτει και από την φωτογραφία , το σημερινό νοσοκομείο δεν έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση (τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασθενοφόρα), δεν έχει χώρους στάθμευσης ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτό, ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους συνοδούς. Όσο για την περίπτωση αεροδιακομιδής ούτε κουβέντα. Τμήματα του κτιρίου χρονολογούνται από τη δεκαετία του 20 (1920 όχι 2020).

Αν η Κοζάνη, που είναι ο διοικητικός ηγέτης της περιοχής , θέλει να είναι και ο πραγματικός ηγέτης όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων, θα πρέπει να δει μπροστά. Στην μετάβαση για την εποχή μετά το λιγνίτη και πόροι είναι εύκολο να βρεθούν για την κατασκευή νέου νοσοκομείου και στη συνέχεια αυτό να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Με νέο οργανόγραμμα που θα τριπλασιάζει τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας, με μονάδα εντατικής θεραπείας τουλάχιστον 20 κλινών, με εξυπηρέτηση ογκολογικών περιστατικών και ασθενών κλπ. Ο ιατρικός τουρισμός είναι εφικτός και αναγκαίος για την περιοχή.

Αν πάμε στην γνωστή λογική των πρόχειρων μπαλωμάτων, και θα δαπανηθούν συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια και θα είναι καταδικασμένη η περιοχή για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια να μην μπορεί να διεκδικήσει νέο νοσοκομείο γιατί θα έχει πάρει το μερίδιό της με την επέκταση.

Ας δούμε λίγα μέτρα πιο μακριά, ας μην αφήσουμε το αύριο να μας προσπεράσει για μια ακόμη φορά.

Υ.Γ. κάποιοι με ευκολία χαρακτηρίζουν την πρόταση Φαραωνική. Ας αναλογιστούν τι μεγέθους (Φαραωνικού ή μη) είναι η ημέρα μετά τον λιγνίτη. Και επιπλέον αν για μια επέκταση τα 20 εκατομμύρια είναι λογικό ποσό, τα 50,60,ή 70 για νέο και σύγχρονο νοσοκομείο είναι πολλά ? δεν τα αξίζει η περιοχή?

πηγή fb Pantelis Alexiadis