Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ .Ο HIV εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο 2020, 39 χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή κρούσματος AIDS (1981), υπολογίζεται ότι περισσότερα από 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, ενώ περίπου 27 εκατομμύρια έχουν πεθάνει. Στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί έως τώρα στον ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ) περίπου 18.574 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα όσων φέρουν τον ιό είναι πολύ διαφορετική από εκείνη προηγούμενων δεκαετιών μιας και με τη βοήθεια της σύγχρονης αντιρετροϊκής θεραπείας οι ασθενείς δεν νοσούν πλέον και το προσδόκιμο επιβίωσης προσεγγίζει εκείνο του γενικού πληθυσμού.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS με τίτλο «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη», μας θυμίζει τον αντίκτυπο των πανδημιών στη ζωή μας και πώς πρέπει να ενωθούμε για να επιβιώσουμε.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση του AIDS, πριν από την πανδημία COVID-19, η πανδημία απειλεί τώρα να αντιστρέψει αυτήν τη σκληρή πρόοδο. Οι διαταραχές στην υγεία που σχετίζονται με τον COVID θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον 123.000 έως 293.000 λοιμώξεις από τον ιό HIV και 69.000 έως 148.000 θανάτους που σχετίζονται με το AIDS.

Η πανδημία έδειξε πως όταν οι κυβερνήσεις και ο πλανήτης ολόκληρος συνεργαστεί, γίνονται θαύματα. Σε μια εποχή που ο COVID-19 κυριαρχεί, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030 – έναν στόχο που εξακολουθεί να είναι εφικτός με ανανεωμένη πολιτική βούληση, παγκόσμια αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Πηγή: https://www.queen.gr/authors/user/266/queen-gr