Το απόγευμα της Τρίτης 14 Αυγούστου ξεκίνησαν στην Καστανιά του Βερμίου οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην αρχή πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρου του Ιερού Προσκυνήματος η υποδοχή των Ιερών Εικόνων Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από τα ομώνυμα προσκυνήματα Ελλησπόντου Κοζάνης και Ροδοχωρίου Εδέσσης, οι οποίες θα συνεορτάσουν φέτος με την Παναγία την Σουμελιώτισσα.

Στην συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Εδέσσης, Πέλλης και Αλμπωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρμαβίρ και Λαμπίνσκι κ. Ιγνατίου και του οικείου Ιεράρχου Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων με αθρόα συμμετοχή πιστών οι οποίοι, σύμφωνα με το έθιμο, περίμεναν υπομονετικά και γονατιστοί να περάσει η ιερά εικόνα της Παναγίας από επάνω τους για να λάβουν την ευλογία της.

Πηγή: epontos.blogspot.com